precizbanner

virag18osz

millenniumkicsi2

LizArt Design hajas

gazdatavasz

aurabannermedium2

Berettyó Kártya 2017 borító

lily

ilonatavasz18

tavasz18.01

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2018. november 12. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Magyaros zöldborsóleves nokedlivel

Sertésszelet stroganoff raguval, burgonyakrokettel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Tejfölös szelet tésztával

"B" menü:

Gyümölcsleves

Rántott szelet rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

  viastein

 precizbannerkicsionkentesseg

A Debreceni Törvényszék 2018. október 25-én hirdetett határozatot annak a román állampolgárságú vádlottnak a büntetőügyében, aki Mezőpeterd közelében, a 42-es számú főúton Angliából jövet elaludt a volánnál és nekiment egy várakozó kamionnak. A baleset során hárman életüket vesztették.

A másodfokú bíróság a Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság P.G.L.-t kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt marasztalta el és ezért a vádlottat 2 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A vádlott a büntetés fele részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint P. G. L. 2017. július 21-én indult útnak Romániából az Egyesült Királyságba. Másnap érkezett meg, a buszban töltötte az éjszakát, majd vasárnap London környékéről, illetve Dover mellől felvette utasait. A kilenc személyes kisbusszal július 24-én hajnalban hagyták el komppal a szigetországot. A vádlott ekkor pihent utoljára hosszabban, mintegy 3 és fél órát aludt a gépkocsiban. A bíróság megállapította: bár eredetileg volt váltósofőr, a vádlott végül kénytelen volt Londontól végig egyedül vezetni. A férfi 400 kilométerenként tartott fél órás - órás pihenőket. A tanúk szerint ilyenkor mindig ellenőrizte a busz műszaki állapotát is. P. G. L. utasaival hétfő éjfélkor lépte át a magyar határt, utána már csak a magyar-román határ előtt bő 80 kilométerrel pihent. 44 órája volt úton, amikor a 42-es számú főúton, Mezőpeterd felől Ártánd felé haladva, hajnali fél öt előtt elaludt a volánnál, 90 – 95 km/h sebességgel letért az útról és a kisbusszal fékezés nélkül egy ott parkoló kamionnak ütközött. Az, hogy elaludt, csak a vádlott vallomásából derült ki, egyéb módon bizonyítani sem lehetett volna, hiszen a busz többi utasa is aludt. A baleset következtében a jobb első ülésen utazó D.C.L., valamint a második üléssor jobb szélén és közepén utazó C.N. és S.G. olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy mindhárman a helyszínen életüket vesztették. Egy utas életveszélyes, maradandó, míg ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A vádlotton kívül csak egy férfinak lett könnyű sérülése, ő használhatta a biztonsági övet. A vallomások szerint egyébként a sofőr többször szólt utasainak, hogy kössék be magukat.

A nyilvános ülésen elhangzott szóbeli indokolásában Dr. Nagy Antal a tanács elnöke elmondta, hogy az elsőfokú bíróság a perrendi szabályokat maradéktalanul betartotta, megalapozott tényállást állapított meg. A járásbíróság az enyhítő és a súlyosító körülményeket is hiánytalanul értékelte a büntetés kiszabása során. A másodfokú bíróság a nyomatékos enyhítő körülményeket – így a vádlott kifogástalan közlekedési életét, személyi körülményeit, büntetlen előéletét, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, megbánó magatartását, továbbá azt, hogy a baleset során ő maga is megsérült – figyelembe véve nem tartotta indokoltnak a büntetés ügyész által indítványozott súlyosítását. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság tettarányos büntetést szabott ki, így annak a védő által kért enyhítésére sem látott lehetőséget.

A tanács elnöke kiemelte, hogy a vádlott 44 órán át egész Európát pihenés nélkül átszelve vezetett, majd annyira elfáradt, hogy a volán mögött elaludt. A 44 óra ember feletti teljesítmény, borzasztó, tragikus eredménnyel végződött.

A Debreceni Törvényszék végzésével a Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Szóljon hozzá!