artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. szeptember 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Húsleves

Fokhagymás-kakukkfüves csirkecomb bulgurral, csemege uborkával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Kelkáposzta főzelék sült kolbásszal

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás palacsinta gyümölcsöntettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

10 hónap fogházbüntetésre ítélte – két évre felfüggesztve - a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a férfit, akinek kutyái kétszer is emberekre támadtak Hencidán. Az ügy másodrendű vádlottját – az elsőrendű vádlott édesanyját – 2 évre próbára bocsátotta a bíróság. A kutyák gazdáit a bíróság gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt mondta ki bűnösnek.

A bírósági tényállás szerint a két vádlott együtt lakott egy hencidai családi házban, ahol több nagytestű, kaukázusi kutyát tartottak. Az állatokról közösen gondoskodtak. A kutyákat az első udvartól egy nehézkesen működő tolózáras kiskapu választotta el.

2015. október elsején egy helybeli, 72 éves asszony kerékpározott el a vádlottak háza előtt. Az elsőrendű vádlott éppen trágyát szállíttatott, ezért nyitva volt a ház nagykapuja. A férfi rövid időre hátra ment az udvarba, őrizetlenül hagyta a nyitott kaput, az egyik kaukázusi kutya kiszaladt az utcára és felborította az ott elhaladó sértettet. Röviddel ezután a másik két nagytestű kutya is odafutott az idős asszonyhoz, de nem tudták őt megharapni. A sértettnek úgy sikerült ezt megakadályoznia, hogy maga fölött tartotta a biciklit. A másodrendű vádlott eközben a konyhában volt, így nem tudhatta, hogy felügyelet nélkül maradt a kapu. Az idős sértett combcsont törést szenvedett, fél év alatt gyógyult fel.

Bár az első támadás után a vádlottak a kertkapu tolózárját egy madzaggal is megerősítették, 2017 augusztusában újra támadtak a kutyák. Két rokon érkezett látogatóba a vádlottakhoz, akik felajánlották vendégeiknek, hogy vigyenek magukkal körtét, így az egyik asszony kiment az udvarra gyümölcsöt szedni. 85 éves édesanyja éppen egy szatyorért lépett vissza a házba, amikor a két kaukázusi kutya kinyitotta az alsó udvar kiskapuját és rárontott a körtefa alatt álló sértettre. Az asszony kiabálására az elsőrendű vádlott kijött a házból és visszazavarta a kutyákat. A sértettet az egyik kutya a lapockájánál, a másik a combján harapta meg.

A hatósági állatorvos a kutyák 14 napos megfigyelését rendelte el, de veszettségre utaló tünetek nem jelentkeztek. A második támadást követően egyébként a vádlottak a hátsó udvar góréja alatt egy kennelt alakítottak ki, azóta azonban a kutyák végleg elkerültek tőlük.

A bíróság indoklásában elhangzott: a hanyagság megállapítható, a vádlottak nem jártak el körültekintően, az első támadást a férfi mulasztása okozta, de ezt követően megelőzhették volna, hogy az állatok újra emberre támadjanak. A vádlottak tudták, hogy a kutyák agresszívek, így még figyelmesebbnek kellett volna lenniük.

A Berettyóújfalui Járásbíróság az ítélet kiszabása során súlyosító körülményeket nem állapított meg, enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe a két vádlott büntetlen előéletét és az időmúlást.

A vádlottak és a védő tudomásul vette az ítéletet, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

You have no rights to post comments