artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére, mulasztással elkövetett emberölés, testi sértés bűntettében, valamint sikkasztás és hamis magánokirat felhasználásának vétségében azt a férfit, aki nem gondoskodott megfelelően édesanyjáról: az asszony halálához a rossz lakhatási és higiénés körülmények, valamint az elmaradt gyógykezelés vezetett. A Debreceni Törvényszék elsőfokú ítéletében M.I.P.-t 6 év fegyházbüntetésre ítélte, 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte csaknem félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

M. I. P. ellen eredetileg gondozási kötelezettség elmulasztása miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség. A Berettyóújfalui Járásbíróságon kirendelt igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva azonban az eljárást a Debreceni Törvényszék folytatta le. A vádhatóság időközben emberölésre módosította a vádat. A törvényszék az ügyben 22 tanút hallgatott meg és négy igazságügyi szakértőt rendelt ki. A vádlott az eljárás során túlnyomórészt tagadta a bűncselekmény elkövetését, de vallomásai során többször is ellentmondásba keveredett és a felelősséget próbálta édesapjára, beteg édesanyjára illetve a háziorvosra hárítani. Bűnösségét azonban a bizonyítékok egyértelműen alátámasztották.

A bíróság által elfogadott tényállása szerint M. I. P. édesapjával és ágyban fekvő édesanyjával élt együtt Berettyóújfaluban. Éveken át volt segítsége, 2013-tól kezdve viszont rá maradt az idős szülők gondozása. 20 éve nem volt állandó jövedelme, minden pénzt italra költött, szülei nyugdíját is elitta. Közüzemi tartozásokat halmozott fel, emiatt a villanyt is kikötötték az ingatlanból. Pénzzé tette a gyámhatóság által kiutalt tüzelőt, eladta a házból a berendezési tárgyakat, többek között a tűzhelyet és az egyik kályhát is. Hiába volt otthon elegendő fa, a vádlott csak ritkán és kevés fával gyújtott be. A szülők élelmezéséről sem gondoskodott, néha ugyan bográcsban főzött kint az udvaron, de a család jórészt kenyéren és tejen élt. A higiénés körülményekkel sem törődött, édesanyját nem mosdatta, pelenkát éveken át nem váltott ki. Az anya testét sok helyen felfekvések, gennyes sebek borították, de nem hívott hozzá segítséget. A sértett utoljára 2010-ben volt a körzeti orvosnál, utána csak egyszer, 2013-ban látta háziorvos. Négy év alatt hétszer írtak ki neki vérnyomáscsökkentőt, így gyógyszereit is csak ritkán szedhette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottnak tudnia kellett, hogy jogszabály kötelezi idős szülei gondozására. Éppen erre hivatkozott maga M.I.P. is, mondván, ezért nem tud munkát vállalni. Ehhez képest többször is magukra hagyta az öregeket a fűtetlen házban. Halála előtt három nappal az asszony órákat töltött meztelenül, a hideg földön fekve. A vádlott ezt követően teljesen magára hagyta, nem adott neki sem enni, sem inni. Amikor három napra rá kihívta a mentőt, azt hazudta, hogy édesanyja egy órával korábban lett rosszul. A mentő a sértettet 33,2 fokos testhőmérséklettel, kihűlt és eszméletlen állapotban vitte be a sürgősségi osztályra, ahol a sértett pár óra múlva elhunyt.

Mocsáry Eszter tanácselnök hangsúlyozta: a mulasztás összefüggött a vádlott alkoholista életmódjával és egyértelműen az ő magatartássorozata vezetett a sértett halálához. M.I.P. csak az utolsó utáni pillanatban hívta a mentőket, ha korábban megtette volna, az asszony életben marad. M.I.P. számára egyértelmű volt, hogy édesanyja orvosi segítségre szorul, látnia kellett, hogy haldoklik és megakadályozhatta volna a sértett halálát.

Bár a vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, az ítélet így egyelőre nem jogerős.

A bíróság az ügyészség indítványára a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta

You have no rights to post comments