precizbanner

virag18osz

millenniumkicsi2

LizArt Design hajas

gazdatavasz

aurabannermedium2

crisantemo berettyó

Berettyó Kártya 2017 borító

lily

ilonatavasz18

tavasz18.01

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2018. október 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"B" menü a helyszínen:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

ZÁRVA

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


termalmenu
Rendelés leadás legkésőbb előző nap 10 óráig
06 (30) 963-3740
 

veradas

koboreb

viastein

 precizbannerkicsionkentesseg

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére, mulasztással elkövetett emberölés, testi sértés bűntettében, valamint sikkasztás és hamis magánokirat felhasználásának vétségében azt a férfit, aki nem gondoskodott megfelelően édesanyjáról: az asszony halálához a rossz lakhatási és higiénés körülmények, valamint az elmaradt gyógykezelés vezetett. A Debreceni Törvényszék elsőfokú ítéletében M.I.P.-t 6 év fegyházbüntetésre ítélte, 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte csaknem félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

M. I. P. ellen eredetileg gondozási kötelezettség elmulasztása miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség. A Berettyóújfalui Járásbíróságon kirendelt igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva azonban az eljárást a Debreceni Törvényszék folytatta le. A vádhatóság időközben emberölésre módosította a vádat. A törvényszék az ügyben 22 tanút hallgatott meg és négy igazságügyi szakértőt rendelt ki. A vádlott az eljárás során túlnyomórészt tagadta a bűncselekmény elkövetését, de vallomásai során többször is ellentmondásba keveredett és a felelősséget próbálta édesapjára, beteg édesanyjára illetve a háziorvosra hárítani. Bűnösségét azonban a bizonyítékok egyértelműen alátámasztották.

A bíróság által elfogadott tényállása szerint M. I. P. édesapjával és ágyban fekvő édesanyjával élt együtt Berettyóújfaluban. Éveken át volt segítsége, 2013-tól kezdve viszont rá maradt az idős szülők gondozása. 20 éve nem volt állandó jövedelme, minden pénzt italra költött, szülei nyugdíját is elitta. Közüzemi tartozásokat halmozott fel, emiatt a villanyt is kikötötték az ingatlanból. Pénzzé tette a gyámhatóság által kiutalt tüzelőt, eladta a házból a berendezési tárgyakat, többek között a tűzhelyet és az egyik kályhát is. Hiába volt otthon elegendő fa, a vádlott csak ritkán és kevés fával gyújtott be. A szülők élelmezéséről sem gondoskodott, néha ugyan bográcsban főzött kint az udvaron, de a család jórészt kenyéren és tejen élt. A higiénés körülményekkel sem törődött, édesanyját nem mosdatta, pelenkát éveken át nem váltott ki. Az anya testét sok helyen felfekvések, gennyes sebek borították, de nem hívott hozzá segítséget. A sértett utoljára 2010-ben volt a körzeti orvosnál, utána csak egyszer, 2013-ban látta háziorvos. Négy év alatt hétszer írtak ki neki vérnyomáscsökkentőt, így gyógyszereit is csak ritkán szedhette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottnak tudnia kellett, hogy jogszabály kötelezi idős szülei gondozására. Éppen erre hivatkozott maga M.I.P. is, mondván, ezért nem tud munkát vállalni. Ehhez képest többször is magukra hagyta az öregeket a fűtetlen házban. Halála előtt három nappal az asszony órákat töltött meztelenül, a hideg földön fekve. A vádlott ezt követően teljesen magára hagyta, nem adott neki sem enni, sem inni. Amikor három napra rá kihívta a mentőt, azt hazudta, hogy édesanyja egy órával korábban lett rosszul. A mentő a sértettet 33,2 fokos testhőmérséklettel, kihűlt és eszméletlen állapotban vitte be a sürgősségi osztályra, ahol a sértett pár óra múlva elhunyt.

Mocsáry Eszter tanácselnök hangsúlyozta: a mulasztás összefüggött a vádlott alkoholista életmódjával és egyértelműen az ő magatartássorozata vezetett a sértett halálához. M.I.P. csak az utolsó utáni pillanatban hívta a mentőket, ha korábban megtette volna, az asszony életben marad. M.I.P. számára egyértelmű volt, hogy édesanyja orvosi segítségre szorul, látnia kellett, hogy haldoklik és megakadályozhatta volna a sértett halálát.

Bár a vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, az ítélet így egyelőre nem jogerős.

A bíróság az ügyészség indítványára a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta

Szóljon hozzá!