artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 19. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék mai nyilvános ülésen kihirdetett ítéletében a Püspökladányi Járásbíróság 2017. június 13-án hozott ítéletét annyiban változtatta meg, hogy mellőzte egy korábbi ítéletben kiszabott 2 éves börtönbüntetés végrehajtását, mivel e próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés végrehajthatósága 2015. július 5. napján elévült.

A másodfokú bíróság egyebekben nem változtatott a vádlottra kirótt büntetéseken. A kitartottság bűntettében és közúti baleset gondatlan okozásának vétségében bűnösnek kimondott  Ö.K. vádlottra halmazati büntetésül első fokon kiszabott 1 év 8 hónap börtönbüntetést, az 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől, valamint a 2 év közügyek gyakorlásától eltiltást, illetve a vádlottnál lefoglalt készpénz, személygépjárművek, ékszerek vonatkozásában elrendelt vagyonelkobzást is helyben hagyta a törvényszék. 

A Debreceni Törvényszék felülbírálata során arra a meggyőződésre jutott, hogy az elsőfokú bíróság eljárását a perrendi szabályok megtartásával folytatta le, ügyfelderítési kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett, az ítéleti tényállást túlnyomórészt helyesen állapította meg.

Eszerint a vádlott 2005-ben ismerkedett meg egy nővel, aki ezt követően igen rövid időn belül prostitúciós tevékenységbe kezdett, erről a vádlottal előzetesen egyeztetett. A nőnek Ausztriában és több európai országban, többnyire bordélyházakban végzett tevékenységéből idővel több milliós jövedelme származott, melynek minimális részét tartott meg, bevételének döntő hányadát a férfinak adta át. A vádlott folyamatosan felügyelte a nő bevételeit, volt, amikor maga is kint tartózkodott vele külföldön. A nő vagy átutalta a pénzt a vádlottnak, vagy Ö.K. utazott ki hozzá néhány hetes rendszerességgel. A vádlott napi szinten tanácsokkal, utasításokkal látta el a sértettet tevékenysége hatékonyabb ellátása érdekében. Ö.K. 2011. körül ismerkedett meg másik nővel, aki ezt követően szintén prostituáltként kezdett el dolgozni Ausztria több városában. Vele is napi rendszerességgel tartotta a kapcsolatot, őt is rendszerint bevételei fokozására igyekezett motiválni. Heti-kétheti személyes találkozók, látogatásai alkalmával a nő bevételeit magához vette. A vádlott 2005-től állandó munkaviszonyból származó rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkezett, magát az adott időszakban részben vagy egészben a sértettek által külföldön végzett prostitúciós tevékenységéből származó bevételekből tartotta el, aránytalanul magas életszínvonalat biztosítva önmaga számára.  

A vádlott 2014. szeptember 18-án dél körül a 4. számú főútvonalon közlekedett Kaba felől Püspökladány irányába napos, derült időjárási, jó látási viszonyok közepette a száraz úttesten. Az általa vezetett gépkocsi előtt haladt a sértett motorkerékpárral, aki az előtte haladó személyautó előzésébe kezdett, áttérve a menetirány szerinti bal oldalra. Ö.K. autójával közel azonos időben szintén előzésbe fogott. Miután mindkét jármű elhaladt az előzendő gépkocsi mellett, közülük a vádlott által vezetett személygépkocsi a forgalmi viszonyokra tekintettel hamarabb kezdte meg és hajtotta végre a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávba történő visszatérést. Eközben a sértett a visszatérés érdekében motorfékkel mérsékelte járműve sebességét. A vádlott részéről tartott sebesség miatt az által végrehajtott intenzív manőver során azonban a két jármű közötti, korábban is rövid követési távolság teljes mértékben lecsökkent, megszűnt. Ebből adódóan, szabálytalan közlekedése miatt a vádlott autójával ráfutott a motorkerékpárra. Ö.K. az általa előidézett veszélyhelyzetet a forgalmi sávon belül jobbra húzódva próbálta elkerülni, de a két jármű ekkor már átfedésbe került, s a személygépkocsi a motorkerékpárnak ütközött. A sértett ennek következtében elvesztette egyensúlyát, lezuhant a motorról, majd egy, az árokban lévő fánál került nyugvó helyzetbe. A sértett a baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

Dr. Nagy Antal, a büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor kifejtette: a másodfokú bíróság által újraértékelt súlyosító és enyhítő körülmények kioltják egymást, így az 1 év 8 hónap börtönbüntetés mindenben megfelel a büntetés céljának, így sem eltúlzottan súlyosnak, sem enyhének nem tekinthető. A közúti járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától eltiltás mértéke is igazodik a cselekmény súlyához, társadalomra veszélyességéhez.  

A Debreceni Törvényszék határozatával a Püspökladányi Járásbíróság ítélete a másodfokú bíróság által hozott változtatásokkal a mai napon jogerős és végrehajtható.

You have no rights to post comments