artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 18. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Rablás, kifosztás bűntettében és lopás vétségében mondta ki a Debreceni Törvényszék jogerősen bűnösnek azt a négy tizen- és huszonéves fiatalt, akik két trafikot és két kisboltot raboltak ki késekkel felfegyverkezve 2015-ben, Debrecenben. A fiatalok emellett több boltból is loptak piperéket, üdítőket, édességeket. A jelenleg 19 éves B.R. halmazati büntetésül 4 év 6 hónap fegyházbüntetést, a most 23 éves D.A. szintén halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetést kapott. Az ügy harmadrendű vádlottjának, a 19 éves B.Cs.-nek 4 év javítóintézeti nevelést rendelt el a törvényszék, a negyedrendű vádlott, a 22 éves R.T. pedig az ítélet értelmében 6 évre fegyházba vonul. A bűncselekmények elkövetése idején ketten még alig múltak 16 évesek, de két másik társuk is csak 19-20 esztendős volt.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint a négy vádlott 2015 februárjában elhatározta, hogy kirabolják Debrecenben a Jerikó utcai trafikot. Késeket, kesztyűket és sálakat szereztek be, majd február 23-án este 6 körül megjelentek a dohányboltnál. Miután látták, hogy az eladón kívül senki nincs bent, beöltöztek és ketten bementek. A másik két fiú a közelben figyelt. A trafikban a másodrendű vádlott a 20 centis késsel fenyegetőzve követelte a kassza tartalmát, közben közölte, hogy „ez nem vicc”. Az ijedt nő 155 ezer forintot adott át a rablóknak. Két hét sem telt el, amikor 2015. március 3-án kora este egy Egyetem sugárúti dohányboltot szemeltek ki. Ott is előkerült a símaszk, a kapucni és a kés is. B.R. az eladó hasának irányította a kést és földre parancsolta a férfit. Innen csaknem 170 ezer forint készpénzzel távoztak. 2015. április 29-én egy Viola utcai élelmiszerboltba mentek be ketten, símaszkot öltve, egy-egy késsel a kezükben. A másik két fiú ekkor is a közelben őrködött. B.R. bement a pult mögé, és a kést az eladónő testétől néhány centiméterre tartva követelte a pénztárgép tartalmát. Végül 60 ezer forintot vettek ki belőle, bár D.A. kevesellte a zsákmányt és még többet követelt a boltostól. 2015. június 6-án egy Csemete utcai kisboltot figyeltek ki a rablók, ide is maszkban, késekkel rontottak be. A másodrendű vádlott az eladó arcához tartotta a kést, az asszony azonban a kezével félretolta. Ennél több ellenállást nem mert tanúsítani, engedett a követelésnek, és hagyta, hogy B.Cs. a kasszából pénzt vegyen ki. A vádlottaknak 7500 forintot sikerült elvinniük.

A négy rabláson kívül 8 lopás és kifosztás is a fiatalok számlájára írható. Volt, ahonnan parfümöt, dezodorokat akartak elvinni, de lefülelték őket. A harmadrendű vádlott egy iskolatársát rövidítette meg, aki egy sportverseny idejére rábízta a mobilját, mire azonban végzett, B.Cs. eltűnt a telefonnal együtt. Egy idősebb, mozgásában korlátozott asszonyt is kifosztottak, aki évek óta támogatta az egyik vádlottat. 2015 áprilisában is pénzt akart adni, de a fiúk kikapták a kezéből a pénztárcát a benne lévő 10-12 ezer forinttal együtt. A vádlottak egy debreceni grillbüfét és egy pékáru pavilont is feltörtek, ez utóbbi helyről a váltópénz mellett energiaitalokat, üdítőket, édességeket vittek el 30 ezer forint értékben.

A Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és egyetértett a Debreceni Járásbíróság által megállapított súlyosító körülményekkel is. Eszerint mind a négy vádlottra a bűnöző életmód jellemző, a bűncselekményeket más büntetőeljárás hatálya alatt követték el, a pénz pedig tudtamódosító szerekre kellett nekik. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlottak bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását.

Kemecseiné Hársfalvi Klára tanácselnök az indoklásban kiemelte: a szabályozás és a gyakorlat védtelenné teszi a dohányboltok eladóit, akik fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen se ki, se be nem lehet látni az üzletekbe. Ha az eladók kiláttak volna az utcára, akkor nagy valószínűséggel hamarabb észrevehették volna a maszkban, késsel közeledő rablókat.

You have no rights to post comments