artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék mai nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével megváltoztatta a Berettyóújfalui Járásbíróság tavaly nyáron abban a büntető ügyben hozott ítéletét, melyben a vádlott által képviselt társaság még 2008-ban több szerződés után valós teljesítés nélkül vett fel csaknem 14 millió forint megbízási díjat, több püspökladányi projekthez kapcsolódóan.

A másodfokú bíróság határozata meghozatalakor nem az elkövetés idején, hanem a jelenleg hatályos Btk. rendelkezéseit alkalmazta, mivel ez a vádlottra nézve kedvezőbb elbírálást tartalmaz a feltételes szabadságra bocsátás tekintetében.

A törvényszék a vádlottat folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt mondta ki bűnösnek, az első fokon kiszabott 2 év próbaidőre felfüggeszett 1 év 2 hónap börtönbüntetésen nem változtatott. Amennyiben a próbaidő eredménytelenül telik el, úgy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon helyezhető feltételes szabadságra.

Mivel a hatályos Btk. már pénzmellékbüntetést nem tartalmaz, a bíróság a vádlottat 160 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, egy napi tétel összegét 5000 forintban megállapítva. Ennek megfelelően a vádlottnak 800 ezer forintot kell megfizetnie.

Az eljárás során keletkezett 1 millió 760 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére az elsőfokú döntéssel egyezően kötelezte a vádlottat, miként a gazdasági társaság jogutódjára kiszabott 12 millió forint értékű vagyonelkobzást is helyben hagyta.

A Debreceni Törvényszék felülbírálati eljárása során megállapította, hogy az elsőfokú bíróság perrendi szabályokat nem sértett, ügyfelderítési kötelezettségének mindenben eleget tett, s túlnyomórészt megalapozott tényállást állapított meg.

Eszerint a rendőrség vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indított eljárást, melyben tanúként hallgatták meg Püspökladány azóta elhunyt polgármesterét. Gyanúsítás és vádemelés ellene nem történt. A.S. 2006-2010 között volt Püspökladány polgármestere, 2008-tól pedig országgyűlési képviselő. A képviselőtestület felhatalmazása alapján ő felelt több pályázat megvalósításáért a településen.

2008 tavaszán a K. Zrt. a Püspökladányi Gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódóan, előzetes megvalósíthatósági tanulmány készítésére kapott megbízást, a szerződést a cég képviseletében a vádlott írt alá. Az önkormányzat ősszel megkapta a számlát, a polgármester aláírta a kifizetéshez szükséges utalványt és a hivatal kifizette a bruttó 6 000 000 forintot. A bírósági eljárás során a tanúk megerősítették: a tanulmányt valójában az önkormányzat két dolgozója készítette el, már a vállalkozási szerződés aláírását megelőzően. A két tanulmány tartalma szinte teljesen megegyezett, olyannyira, hogy a tanulmány keltezése korábbi, mint a tanulmányt megrendelő szerződés dátuma.

Egy másik szerződés szerint a vádlott által képviselt társaság a gyógyfürdőhöz kapcsolódóan a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére is megbízást kapott, 2008. március 4-én. A teljesítést március 14-i dátummal a polgármester igazolta, a cég a számlát szeptemberben benyújtotta, majd elutalták a bruttó 6 millió 720 ezer forintot. Ezt a dokumentációt egy négy évvel korábbi engedélyes terv, illetve az önkormányzati dolgozók tanulmánya alapján írták meg, a K. Zrt. nevével fémjelzett tanulmány az átmásolt szöveg megszerkesztésén, fényképek elhelyezésén, a fedőlap készítésén és az oldalak összefűzésén túl érdemi munkát nem igényelt.

További hat, zömében projektmenedzseri feladatok ellátására és tanácsadásra jött létre szerződés, 8 millió forint értékben. Ezek közül csak kettőt fizetett ki az önkormányzat, de később vissza is utaltatta a pénzt, a többi esetében nem volt utalás. Ez utóbbiaknál a vagyongazdálkodási iroda vezetőjének közbenjárására tagadta meg a polgármester a kifizetéseket.

Dr. Kovácsné dr. Kereszti Réka, a büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte: a cég tevékenysége nem volt dokumentálva, a tényleges munkát az önkormányzat dolgozói végezték, a zrt. munkatársai csak bizonyos részfeladatokat végeztek. A polgármester ellenőrzések nélkül adott utasítást a megbízási díjak kifizetésére. A szerződésszerű teljesítések elmaradásával, a számlák kiállításával és az utalások elfogadásával T.Jné, mint a zrt. vezérigazgatója bűnsegédi magatartást valósított meg, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány érje. 

A másodfokú bíróság sem a büntetés súlyosítását, sem annak enyhítését nem tartotta indokoltnak.

A Debreceni Törvényszék ítéletével a Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete a mai napon jogerős és a szabadságvesztés büntetés kivételével végrehajtható.

You have no rights to post comments