artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek és 13 év fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a vádlottat, aki 2008-ban ölte meg idős rokonát a többmilliós örökségért, Debrecenben. A törvényszék Kné M. Krisztinát 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, kötelezte a 8,3 milliós bűnügyi költségből 4,7 millió forint megfizetésére, illetve 3,2 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint a 87 éves sértett egyedül élt debreceni házában. Kné M. Krisztina volt az, aki a napi teendők során segített az asszonynak.   A sértett unokahúgának lányaként arra számított, hogy részesül majd az örökségből, ez azonban meghiúsulni látszott. A vádlott anyagi helyzete 2004 óta egyre romlott, közüzemi tartozásokat, hiteleket halmozott fel. 2005-ben iskolatitkárként sikkasztott a munkahelyén, ezért újabb egymillió forintot követeltek tőle. Több végrehajtási eljárás folyt ellene, házukat 2008-ban árverésre is bocsátották. Ő és férje is munkanélküliek voltak. A vádlott meg akarta szerezni a sértett házát, azzal hitegette az özvegyet, hogy eladják a két ingatlant, közös otthont vásárolnak, így könnyebben gondoskodhat az idős asszonyról. Ennek az árverés miatt semmi realitása nem volt.

A vádlottat 2008 február 6-án a bíróság sikkasztás miatt jogerősen is bűnösnek mondta ki, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Aznap délután a sértettel vélhetően összevitatkoztak, hogy min, azt homály fedi. Dulakodás alakult ki köztük, a sértett esés közben beverte a fejét a tűzhely sarkába, majd a vádlott a földön fekvő áldozat mellkasára térdelt és megfojtotta. Kné M. Krisztina átkutatta a házat, majd saját kulcsaival távozott. Másnap délelőtt tért vissza, és azzal hívta a mentőket, hogy holtan találta rokonát. Az orvos előbb azt hitte, az idős asszony az esés miatt hunyt el, de a boncolás később megállapította, hogy gyilkosság történt.

A vádlott a hagyatéki tárgyaláson letagadta a törvényes örökösöket, megszerezte az ingatlant, és alig egy hónap múlva el is adta 3,2 millió forintért.

2008-ban Kné M. Krisztinát csak tanúként hallgatták ki. A tettes személyére nem derült fény, így az eljárást 2010-ben felfüggesztették. 2015-ben a nyomozóhatóság újra megvizsgáltatta a helyszíni szemle során, a szekrényekben és a sértett szemüvegén talált vérnyomokat, amelyekből a vádlott DNS-ét mutatták ki, ezért 2016-ban őrizetbe vették. A vádlott tagadta, hogy ő követte volna el a gyilkosságot, később azonban maga sem zárta ki, hogy egy „más személy bőrébe bújva ő volt az elkövető”. Úgy fogalmazott, hogy kettős személyisége van, módosult tudtaállapotba kerülhetett, de a pszichológus szakértő nem állapított meg nála ilyen betegséget.

Mocsáry Eszter, a bírói tanács elnöke indoklásában kiemelte: a vádlottat egyértelműen anyagi ellehetetlenülése motiválta, és bármi áron meg akarta szerezni az idős asszony ingatlanját. Vallomásaiban számos ellentmondás volt. Azt nyilatkozta például, hogy az orvos már a helyszínen említette neki a fojtogatás nyomait. Ezzel szemben a valóság az volt, hogy akkor, ott a helyszínen még senki sem gyanakodott gyilkosságra, így csak az elkövető tudhatta, miért és hogyan halt meg az asszony.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

You have no rights to post comments