artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében a Debreceni Járásbíróság azt a buszsofőrt, aki tavaly áprilisban elgázolt egy 10 éves kisfiút Hajdúsámsonban. A gyermek egy jármű takarásából rohant ki az útra, a sofőr pedig a megengedettnél gyorsabban haladt. A bíróság B. Imrét 10 hónap fogházbüntetésre ítélte – egy év próbaidőre felfüggesztve , egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte 408 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A Debreceni Járásbíróság elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a vádlott 2017. április 13-a délután borult időben, nappali fényviszonyok mellett, egyenetlen, de száraz úttesten haladt az általa vezetett helyközi autóbusszal Debrecen felől Nyíradony irányába. A 471-es számú főút Hajdúsámsonon áthaladó szakaszán, az Árpád utcán feltorlódtak és lassan araszolgattak vele szemben a járművek. A vádlott 68 – 69 km/h sebességgel haladt, amikor a gyermek kiszaladt elé egy tehergépkocsi takarásából. A vádlott, hogy elkerülje a balesetet, erősen fékezett, de nem tudott megállni és elütötte a gyalogost. A sértett olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a Kenézy Kórház Traumatológiai osztályán meghalt. A fiú életét - sérülései miatt - az időben érkező orvosi segítségnyújtás, az operáció és az intenzív terápia ellenére sem lehetett megmenteni.

A bíróság a tanúvallomásokra, a szakértői véleményekre és az okiratokra alapozta ítéletét. A tachográf alapján például egyértelműen meg lehetett állapítani az autóbusz sebességét, illetve azt, hogy a vádlott mikor és milyen távolságban kezdett el vészfékezni. Tóth Ildikó az indoklásban kiemelte: B. Imre nem tartotta be a KRESZ előírásait, hiszen 50 km/h helyett 68 – 69 km/h sebességgel közlekedett, a baleset alapvető oka azonban nem a vádlott szabályszegése volt. A bíró hozzátette: a gyermek sajnálatos módon szabálytalanul közlekedett, úgy rohant át a forgalmas úton, hogy nem nézett szét, nem győződött meg arról, van-e veszélyhelyzet, és figyelmetlenül lépett ki egy jármű takarásából. Bár a sofőr már a gázolás előtt 50 – 51 méterre vészfékezésbe kezdett, sebessége miatt azonban nem tudott időben megállni. Ha betartja az 50 km/h sebességet, akkor 40 – 47 méter alatt intenzív fékezéssel megállt volna a busz. A bíróság a sebesség túllépése miatt állapította meg a vádlott bűnösségét. Enyhítő körülményként vette figyelembe makulátlan előéletét, illetve azt, hogy alapvetően a kisfiú figyelmetlensége áll a tragédia hátterében.

A. Imre egyébként 1984 óta rendelkezik gépjárművezetői engedéllyel. Az elmúlt években szabálysértési eljárás nem indult ellene, és a balesetet megelőzően buszsofőrként 1 millió kilométert vezetett balesetmentesen.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban 3 nap gondolkodási időt kért.

You have no rights to post comments