artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék megváltoztatta annak a férfinak a büntetését, aki tavaly októberben rátámadt egy fiatal nőre Debrecenben, a Bem téren. A Debreceni Járásbíróság V. J-t erőszakkal, élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak és kifosztás bűntettében, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. A másodfokú bíróság mai nyilvános ülésen kihirdetett ítéletében 10 évre súlyosította az elsőfokú bíróság által a vádlottra ez év júniusában halmazati büntetésül kiszabott 9 év fegyházbüntetést.

Egyebekben a Debreceni Járásbíróság ítéletét helybenhagyta, melyben a vádlottat 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. A férfinak csaknem 1 millió 800 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A másodfokú bíróság felülbírálati eljárása során úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság mindenben betartotta a perrendi szabályokat, alapos bizonyítást folytatott le, túlnyomórészt megalapozott tényállást állapított meg, a törvényesen beszerzett bizonyítékok birtokában helyesen minősítette a vádlott cselekményeit.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2016. október 8-án Debrecen belvárosában szórakozott, alkoholt fogyasztott és ittas állapotba került. A sértett szintén a belvárosban időzött, majd az éjszaka folyamán barátjánál volt, akitől hajnal 4 óra körül, feldúltan távozott. Gyalog a Hadháziról a Nyíl utcára ment, ahol a villamos felé vette az irányt. A Méliusz Könyvtárnál járt, amikor V. J. a háta mögé lépett és hátulról átkarolta. A férfi megemelte a sértettet és a Bem téren lévő bokros, parkos részhez tolta. A sértett igyekezett kiszabadulni a vádlott szorításából, de nem sikerült neki. Közben a vádlott közölte vele, hogy meg fogja erőszakolni. A parkban a sértett segítségért kiabált, megkarmolta és próbálta megütni támadóját, aki erre legalább négyszer ököllel fejen, tarkón ütötte a lányt. A bántalmazás során a férfi azt is közölte áldozatával, hogy „a mai napot nem fogja túlélni”. V. J. alulról levetkőztette és szexuális aktusra kényszerítette a lányt, aki ellenkezett, és felajánlotta a vádlottnak, hogy fogadjon el tőle pénzt, csak hagyja abba. Rövid idő után a vádlott megállt és közölte, hogy elfogadja az ajánlatát. A sértett a táskájából 13 ezer forintot adott oda V. J-nek, aki ezt követően a Nagyerdő irányába elszaladt. A lány a Bem téri kereszteződésnél egy arra haladó taxistól kért segítséget, nem sokkal később pedig a rendőrök is kiérkeztek a helyszínre.

A Debreceni Törvényszék tanácselnöke az ítélet szóbeli indokolásakor elmondta: az elsőfokú bíróság ítélete ellen mindkét oldalról érkezett fellebbezés az ügyben. Az ügyészség a büntetés súlyosítására, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésre, másodlagosan enyhítésre, illetve a védő a nyilvános ülésen hatályon kívül helyezésre tett indítványt.

Dr. Kovácsné dr. Kereszti Réka, a büntető tanács elnöke kifejtette, hogy a másodfokú bíróság azért súlyosított a vádlottra kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamán – s azt a középmértékben állapította meg -, mivel a vádlott a cselekményét éjjel, útonálló módon, megöléssel fenyegetve követte el. Emellett súlyosító körülmény az is, hogy a vádlott többszörös visszaeső volta mellett számos esetben volt büntetve, s jelen cselekményének elkövetése és legutóbbi szabadulása között egy hónap sem telt el. Míg az elsőfokú eljárás során a vádlott megbánó magatartást tanúsított, addig a nyilvános ülésen ennek nyomát sem tapasztalta a bíróság.

A Debreceni Törvényszék határozatával a Debreceni Járásbíróság ítélete jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált. 

You have no rights to post comments