artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Akár egy tárgyalási nap alatt befejeződhetnek a jövőben a polgári perek az új Polgári Perrendtartás bevezetésének köszönhetően – emelte ki Kahler Ilona azon a sajtótájékoztatón, amelyet az új Pp. apropóján tartott a Debreceni Törvényszék elnöke. Az új Polgári és Közigazgatási Perrendtartás egy 1952-es törvényi szabályozást vált fel, amely a több mint 100 módosítás ellenére sem felel már meg a mai kor követelményeinek. A régi - de jelenleg még hatályos – perrendtartás ráadásul az elmúlt években hozott új törvényekkel, törvénymódosításokkal sincs már szinkronban és az elektronikus per elvárásait sem képes kiszolgálni.

A Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a 663 paragrafusból álló új eljárási kódex célja a koncentrált pervitel, amely a hatékony és időszerű ítélkezést alapozza meg. Jelenleg ugyanis a felek a polgári per folyamán korlátlanul nyújthatnak be újabb bizonyítékokat, kérhetnek újabb és újabb bizonyítást, módosíthatnak a keresetlevelükön, ami akár parttalanná is teheti az eljárást. Kahler Ilona hozzátette: bár a Debreceni Törvényszéken a polgári perek 90 – 95 százaléka egy éven belül befejeződik és legfeljebb néhány tucat eljárás húzódik két éven túlra, az új perrendtartásnak köszönhetően még feszesebb lesz az ítélkezés. Az „aki állít, az bizonyít” elve alapján a feleknek ugyanis a szabályszerű keresetlevél benyújtását követően az úgynevezett perfelvételi szakban minden rendelkezésre álló bizonyítékot be kell nyújtaniuk, beleértve az okiratokat vagy éppen a kihallgatandó tanúk nevét, elérhetőségét. A bíró ezt követően tűzheti ki az érdemi tárgyalást, ahol – megfelelő előkészítettség mellett - akár egy tárgyalási nap alatt is lezárhatja az ügyet. Ha a tárgyaláson senki sem jelenik meg, a bíróság megszünteti az eljárást, ha pedig csak az egyik fél marad távol, akkor úgy kell venni, hogy nem vitatja a másik fél által elmondottakat.

Az új perrendet a 2018. január 1. után induló polgári és munkaügyi perekben kell alkalmazni. A már folyamatban lévő ügyek ugyanakkor a korábbi perrendtartás szabályai szerint fejeződnek be. Az új törvény megkönnyíti azoknak a dolgát, akik jogi képviselő nélkül járnak el, ezek az ügyfelek a szükséges dokumentumokat letölthető formanyomtatványon terjeszthetik majd elő. Lényeges újdonság, hogy a törvény alapvetően tiltja a titkos kép-, és hangfelvételek felhasználását, a szakértői bizonyítás terén viszont ezentúl magánszakértő szakvéleménye is felhasználható. Januártól a járásbíróságok tárgyalhatják majd a devizapereket és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítót is csak lakóhelye bíróságán perelheti be az ügyfél. Változás még, hogy a házasság felbontása és a házastársi vagyonközösség megszüntetése ügyében két különálló pert kell indítani. Az új Pp. szabályozza a tárgyalótermi felvételeket. Eszerint kép-, és hangfelvételt csak a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által regisztrált médiaszolgáltató készíthet. Az új Pp. bevezeti a társult pereket is. Eszerint egy többeket érintő káresemény esetén például a felek társulási szerződést kötnek és elegendő, ha csak egyvalaki képviseli mindannyiukat a per során.

A mai sajtótájékoztató aktualitása volt az is, hogy 2003 óta ilyenkor tartjuk az Európai Igazságszolgáltatás Napját. A jeles nap célja, hogy az uniós polgárok minél jobban átlássák az igazságszolgáltatás, a jogok és kötelezettségek rendszerét, az EU jogrendszerét. A Debreceni Törvényszék is élen jár a jogi ismeretterjesztésben: ezt a törekvést szolgálja többek között a Nyitott Bíróság programsorozata, a perszimulációk, a Bíróságok Éjszakája, vagy a bíróságtörténeti kutatássorozat is.

You have no rights to post comments