artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette és más bűncselekmények ügyében tartja első tárgyalását 2017. június 6-án, kedden 8:30 órától a Debreceni Törvényszék.

M. István Pál ellen a Berettyóújfalui Járási Ügyészség gondozási kötelezettség elmulasztása miatt nyújtott be vádiratot a Berettyóújfalui Bíróságra. Az ottani eljárás során kirendelt igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva azonban az ügyészség indítványozta, hogy az eljárást a Debreceni Törvényszék folytassa le. A vádhatóság szerint ugyanis eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés történhetett.

A vádirat szerint M. István Pál gyámsága alá tartozó édesapjával és ágyban fekvő édesanyjával élt együtt Berettyóújfaluban. Éveken át volt segítsége, 2013-tól kezdve viszont rá maradt az idős szülők gondozása. A vádlott édesanyja utoljára 2010-ben volt a körzeti orvosnál, azután még egyszer, 2013 őszén látta a háziorvos. Négy év alatt 7 alkalommal írták ki neki a vérnyomáscsökkentőt, így az asszony gyógyszerét is csak ritkán szedhette.
 
A vádlottnak 20 éve nincs állandó jövedelme, szülei nyugdíját is elitta, közüzemi tartozásokat halmozott fel, emiatt a villanyt is kikötötték az ingatlanból. Pénzzé tette a gyámhatóság által kiutalt tüzelőt is, eladta a házból a berendezési tárgyakat, többek között a tűzhelyet és az egyik kályhát is – írja a vád. A lakásban rendszeresen hideg volt, a vádlott csak ritkán és kevés fával gyújtott be, pedig az egyik ablakból az üveg is hiányzott. A férfi minden pénzt italra költött. Időnként bográcsban főzött kint az udvaron, de a család jórészt kenyéren és tejen élt. A tisztálkodás és a pelenka hiánya, a lakás higiénés állapota és a rossz szociális körülmények miatt az édesanya testét sok helyen felfekvések, gennyes sebek borították – tartalmazza a vádirat. 2014 január 28-án a vádlott odament az ágyban magatehetetlenül fekvő édesanyjához és a hasába talpalt. A sértett még aznap leesett az ágyról és ruhátlanul, egész éjjel a padlón feküdt, a hideg kövön. Fia csak 3 nap múlva hívott hozzá mentőt, akik 33,2 fokos testhőmérséklettel, kihűlt és eszméletlen állapotban vitték be a sürgősségi osztályra. Az asszony életét már nem lehetett megmenteni, aznap este meghalt. Az orvosszakértő megállapította, hogy a vádlott rúgása 4-5 napon belül gyógyuló zúzódásos sérülést okozott, a sértett halálát nem a bántalmazás okozta. A vád szerint a sértett hosszú ideje szenvedett, mire a mentők kiérkeztek: súlyos sebek borították, hetek óta nem volt megmosdatva. A vádhatóság szerint természetes megbetegedései mellett a nem megfelelő gondoskodás, az elmaradt gyógyszeres kezelés és a rossz szociális körülmények együttesen járultak hozzá az idős asszony halálához. Az ügyészség szerint a vádlott számára is egyértelmű volt, hogy édesanyja orvosi segítségre szorul, látnia kellett, hogy haldoklik és megakadályozhatta volna a sértett halálát.

Az ügyészség M. István Pált sikkasztással is vádolja. A férfi ugyanis édesapja gyámjaként azt kérte a gyámhatóságtól, hogy 150 ezer forintot használhasson fel az idős ember ún. gyámhatósági fenntartásos betétkönyvéből. A vádlott azt mondta, hogy az elmaradt villanyszámlát szeretné befizetni, illetve tűzifát, hűtőszekrényt is venne. A gyámhatóság hozzájárult, de a vádlott később csak alig 40 ezer forint elköltését tudta számlákkal igazolni. A fennmaradó több mint 110 ezer forintot elitta – áll a vádiratban.

You have no rights to post comments