precizbanner

epervasa15

tavasz18.01

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

zoldvaros

2020. június 5. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Palócgulyás

Rántott tengeri halfilé párolt rizzsel, remulád mártással

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Feketeerdő szelet 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Karfiolleves

Csibefalatok sajtmártással, tört burgonyával

"B" menü:

Paradicsomleves

Brassói aprópecsenye sült burgonyával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

hasznaltkicsi

ilonatavasz2020  

 

A Debreceni Törvényszék nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével a K. Béla ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Debreceni Járásbíróság tavaly nyáron hozott ítéletét megváltoztatta.  

Az elsőfokú bíróság ítéletét és eljárását teljes terjedelmében felülvizsgálva megállapította, hogy a járásbíróság a perrendi szabályok betartásával folytatta le eljárását, okszerű következtetéseket vont le a vádlott büntetőjogi felelősségének megállapításakor, és csaknem minden tekintetben megalapozott tényállást állapított meg.

A Debreceni Törvényszék ítéletében néhány tényállás kárösszegének pontosítása mellett változtatott az elsőfokú bíróság által megállapított bűncselekmények minősítésén, s így
7 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében – melyből egy rendbeli kísérleti szakban maradt,

6 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében,
28 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében,
3 rendbeli kisebb kárt okozó csalás bűntettében,
valamint 41 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében - melyből tizenötöt folytatólagosan követett el - mondta ki bűnösnek K. Béla vádlottat.

Az elsőfokú bíróság által, halmazati büntetésként kiszabott 7 év börtönbüntetésen és 7 év közügyek gyakorlásának eltiltásán nem változtatott a törvényszék.  Viszont annyiban súlyosította a vádlott büntetését, hogy őt 5 évre eltiltotta a pénzügyi tevékenység gyakorlásától.

A másodfokú bíróság megváltoztatta – csaknem háromszorosára, mintegy 179 millió forintra- emelte – a vádlott vagyonára elrendelt vagyonelkobzás összegét. A vádlott kilenc sértettnek köteles kártérítés címén 3 millió- 35 millió 500 ezer forintot megfizetni.

K. Béla 2010 és 2012 között csaknem 400 millió forintot csalt ki mintegy 52 sértettől. A javarészt több milliós összegeket befektetési céllal, vagy kölcsönként adták a sértettek. K. Béla 1993-tól alkalmazottként, vállalkozóként pénzügyi termékekkel, biztosításokkal, befektetésekkel foglalkozott. Széles körű ismeretségre tett szert, a sértettek nagy részét is ez idő alatt, vagy az ekkor kiépült kapcsolatai által ismerte meg. Jó hírnevét felhasználva 2010 nyarától kezdve ajánlott nagy hozamú befektetéseket, vagy magas kamat ígéretével kért kölcsön. Ezek azonban mind fiktív ajánlatok voltak, fiktív szerződésekkel. A vádlott, ígéretével szemben, nem, vagy nem a szerződésekben foglaltaknak szerint fektette be az átvett összegeket.

Dr. Nagy Antal, a másodfokon eljáró büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor elmondta: az elsőfokú bíróság okszerűen jutott arra a következtetésre, hogy K. Béla a korábbi jó hírnevét, üzleti kapcsolatait felhasználva tévesztette meg a sértetteket, olyan kondíciókat, például irreálisan magas kamatokat ígérve, amelyek teljesítése lehetetlen volt. Az átvett összegek visszafizetésére pedig semmiféle biztosítékkal nem rendelkezett. A visszafizetés nem állt szándékában, mint ahogyan a hozamok kifizetése sem.

A Debreceni Járásbíróság ítélete a másodfokú ítéletben hozott változtatásokkal a mai napon jogerős és végrehajtható.

Szóljon hozzá!