artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a vádlottat, aki tartozásai miatt 2014 júniusában, brutálisan meggyilkolt egy 81 éves asszonyt Bocskaikertben.

T. Józsefnét a bíróság nyereségvágyból, előre kitervelten, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint lopás vétségében mondta ki bűnösnek, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte az eljárás 8,3 millió forintos bűnügyi költségének megfizetésére. A vádlott leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

A törvényszék néhány kiegészítéssel elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint T. Józsefné 2007 óta dolgozott a házi segítségnyújtásban, általában 9 – 11 gondozottja volt. Megbízhatónak tartották, éveken át nem volt rá panasz. 2013-ban jött össze barátjával, attól fogva többet adott magára, és ez az életvitel több jövedelmet kívánt. Több millió forintos adósságot halmozott fel, hitelkártyákat igényelt. 2014 márciusára teljesen ellehetetlenült, így eldöntötte, hogy gondozottjaitól szerez értékeket. 2014 júniusában egyik gondozottjától 143 ezer forint értékben arany és bizsu ékszereket lopott el.

P. Mné-ről tudta, hogy jó körülmények között él. Eldöntötte, hogy megkörnyékezi, hátha megbízza őt gondozási feladatokkal, és úgy „jövedelem-kiegészítésre” tud majd szert tenni. 2014. június 20-án reggel érkezett a közelben lakó gondozottjához, majd azzal az ürüggyel csengetett be a sértetthez, hogy kölcsön venné a sértett által hirdetett betonkeverőt. A néni beengedte az udvarára, és megmutatta a gépet. Távozás közben T. Józsefné rosszullétet színlelt, ezért a sértett behívta a házba. Mialatt vízzel kínálta, a vádlott meggyőződött arról, hogy a néni valóban szépen berendezett otthonában, egyedül él. A vádlott ismét felvetette a jelzőrendszeres betegellátás lehetőségét, de a sértett visszautasította azzal, hogy van saját gondozónője. Ezek után a vádlott távozott a sértett házából.

Aznap egyébként egy 8 és egy 35 ezer forintos törlesztést, illetve egy magánszemélynek egy korábban megrendelt áruért 66 ezer forintot kellett kifizetnie. A vádlott nem látott más lehetőséget, így elhatározta, ismét felkeresi a sértettet, és mindenképpen szerez tőle pénzt, és egyéb értéktárgyakat. Az idős nő újra beengedte, majd a kazánházba kísérte, ahol a vádlott rátámadt. A sértett – a tanúk szerint hátborzongató – segélykiáltásait: „Miért bántasz engem? Én sem bántottalak téged” többen hallották, de hiába siettek le a szomszédos iroda emeletéről, semmit nem észleltek. A vádlott a garázsban egy rendkívül éles késsel többször megszúrta a sértettet, majd nagy erővel elvágta a nyakát. Kiszakította az aranyláncát, majd az előszobából magához vette a néni pénztárcáját, és sietősen távozott. Ruházata egy részétől megszabadult, majd Debrecenbe autózott, ahol kifizette 66 és 35 ezer forintos tartozását, este pedig a 8 ezer forintos részletet is rendezte.  

Mocsáry Eszter tanácselnök indoklásában kiemelte: a vádlott többekre próbálta áthárítani a felelősséget, még saját barátjára is, a nyomozót pedig azzal gyanúsította meg, hogy a halott asszony tenyerébe csempészte a hajszálát. Az asszony valódi gondozónőjét is megvádolta, de az ő bűnösségét is egyértelműen ki tudta zárni a bíróság. A vádlott tagadásával szemben többek között a 45 tanú vallomása, a 12 szakértő szakvéleménye, a kamerafelvételek, és a bizonyítási kísérlet eredménye mellett még számos okirati bizonyíték is a vádlott bűnösségét támasztotta alá. A bíró szerint könyörtelenül, szinte kivégzésszerűen ölte meg az asszonyt. A törvényszék súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott éppen azzal a bizalommal élt vissza, amelyet házigondozói hivatásával keltett az idős emberekben.

Az ügyészség súlyosításért, a vádlott felmentésért, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A vádlott előzetes letartóztatásban marad

You have no rights to post comments