artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék ma kihirdetett ítéletében M. Endre Sándor vádlottat bűnösnek mondta ki előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettében, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettében, kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében, valamint élettárs sérelmére elkövetett zaklatás bűntettében.

Ezért őt a bíróság halmazati bűntetésként életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta, valamint 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott 35 év szabadságvesztés letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. A törvényszék négy kiskorú gyermeke vonatkozásában a vádlott szülői felügyeleti jogát is megszűntette, illetve kötelezte M. Endre Sándort az eljárás során felmerült 1 millió 39 ezer 888 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A törvényszék döntését részletes bizonyítási eljárást követően – tanúkat hallgatott meg, szakértőket rendelt ki, helyszíni tárgyalás folytatott le – hozta meg, s mondta ki bűnösnek nyolc bűncselekmény elkövetésében a vádlottat. 

A vádlott több kiskorú gyermekéről egyedül gondoskodott. A 16 éves V.N. sértettel 2008-ban ismerkedett meg, két gyermekük született. A férfi erőszakossága miatt viszonyuk 2014-től kezdődően megromlott, V.N. a gyermekeivel az édesanyjához költözött. A vádlott rendszeresen megjelent Konyáron, a sértettet és a gyerekeket az óvodáig kísérte, napközben figyelte élettársát. Többször könyörgött a nőnek, míg V.N. megbocsátott neki, és újra összeköltöztek.

2015. január 1-jén a vádlott veszekedni kezdett, követelte, hogy a nő mondjon le közös gyermekeikről, amire a sértett nem volt hajlandó. A férfi több alkalommal megrúgta, állát, fejét megütötte, a hajánál fogva húzta. A vádlott már napi rendszerességgel bántalmazta élettársát, s azzal is megfenyegette, hogy megöli. A sértett félelmében nem mert megszökni. Azonban 2015. február 2-án reggel, amikor a gyermekeiket közösen az óvodába vitték, a gyermekek után beszaladt az épületbe, s arra kérte az óvoda dolgozóit, hogy értesítsék a rendőrséget. A sértett még aznap visszaköltözött az édesanyjához, másnap pedig feljelentést tett zaklatás miatt.

A vádlott nem tudott belenyugodni abba, hogy élettársa elhagyta, ezért reggelente megjelent Konyáron, próbálta a nőt meggyőzni arról, hogy béküljenek ki.  Több alkalommal napközben is figyelte a sértettet.

2015. március 11-én reggel a vádlott megjelent kocsijával a sértett lakóhelyénél, majd a gyermekeket az óvodába vitték. Békülni akart, ám megint nemleges választ kapott, vita alakult ki közöttük. A férfi megfenyegette V.N-t, hogy ha nem megy vissza hozzá, akkor megöli.

12 óra 20 perckor a vádlott kiskorú fia a konyári vasútállomáson meglátta a sértettet és annak lánytestvérét a Derecske irányába közlekedő vonatra felszállni, melyről értesítette a vádlottat. A vádlott magához vett egy 17 cm pengehosszúságú konyhakést, majd kocsival Konyárra ment, felvette fiát, s Derecskére mentek. A vasútállomás közelében egy romos házhoz hajtott, hogy ott megbújjon. A sértett és lánytestvére, miután vásárlásukat befejezték, az állomás épülete felé sétáltak. A ház mellé érve a vádlott a konyhakéssel a kezében hirtelen előlépett és erőszakkal a közelben parkoló gépjármű felé vezette V.N.-t. A sértett húga kiabálni kezdett, mire a vádlott fia az épület mögül előbújva a kislányt átölelte, a kocsihoz vezette, s nyugtatni próbálta. V.N. kérlelte, hogy beszéljenek meg mindent, ígérte, hogy visszaköltözik hozzá, csak legalább a testvérét engedje szabadon. A vádlott közölte: már késő. Felszólítására mindannyian az autóba ültek, ő pedig a földúton Derecske-Bányakert külterületre hajtott.  Egy bozótos terület mellett állt meg, földhöz vágta a lánytestvér mobiltelefonját, a nála lévő késsel levágta a három ülés biztonsági övét, majd azt egy takaróval együtt csíkokra darabolta fel, megkötözte V.N. és a húga kezeit, lábait. A vádlott V.N.-t egy körülbelül tíz méterre lévő bokros részhez vitte, ahol akarata ellenére közösült vele. A két kiskorú elfordult, félelmükben sírva fakadtak.

Ezután a vádlott a sértettet visszakísérte a kocsihoz és a nála lévő késsel a kiskorú sértett előtt hadonászva többször megfenyegette őt, hogy el fogja vágni a torkát. Kiszállt, orális aktusra kényszerítette a kiskorú sértettet, majd a kislánnyal erőszakkal közösült. 

A vádlott ezután V.N.-t egy néhány méterre eső területre vitte, a sértettet összesen öt alkalommal megszúrta, majd felszólította a kiskorú sértettet, hogy búcsúzzon el testvérétől. A férfi az erősen vérző V.N.-t az autó jobb első ülésébe ültette, majd maga is visszaült a kocsiba. Egy-két órán át az autóban ültek, úgy, hogy V.N. sebeiből folyt a vér.

A vádlott felszólította fiát: küldjön lányának üzenetet, hogy megölte volt élettársát, majd ráparancsolt a két kiskorúra, hogy a derecskei vasútállomásról utazzanak haza. A kislányt megfenyegette, hogy a vonaton ne merjen senkinek sem szólni a történtekről, mert akkor a nővérét nem viszi kórházba, hagyja meghalni.

A vádlott Debrecen felé haladt, majd egy rendőrautót látva a Hosszúpályi felé vezető útra fordult.  A vádlott este hét óra körül végül Pocsajban a rendőrőrs előtt feladta magát.       

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit tanácselnök az ítélet szóbeli indokolása során elmondta: a vádlott és az elhunyt sértett kapcsolatát a „se veled, se nélküled” állapot jellemezte. 2014-től a sértett hol elköltözött, hol visszaköltözött a vádlotthoz. A férfi rendszeresen figyelte élettársát, napi szinten odajárt a házhoz. A fiatal nő félt, ám kitartott mellette. A vádlott célja a sértett visszahódítása volt. Bár a vádlott tagadta, hogy tervezte volna a sértett életének kioltását, a bíróság az előre kitervelt elkövetést bizonyítottnak találta - ezt a vádlottnál lévő kés, a lakatlan helyszín kiválasztása is alátámasztotta. A törvényszék az erőszakos szexuális cselekmények elkövetését is megállapította annak ellenére, hogy a vádlott ezeket ugyancsak tagadta. A bíróság elfogadta a pszichológus szakértő azon megállapítását, hogy a szexuális erőszakkal volt teljes a férfi bosszúja, élettársának így mutathatta meg fölényét.     

Az elhunyt sértett már a szúrásokkor életveszélyes állapotban volt, nem tudható, hogy több órán keresztül milyen fájdalmat érzett. A bíróság álláspontja szerint a fiatal nő a pocsaji rendőrőrse érkezéskor már halott volt.  

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője  megalapozatlanság címén hatályon kívül helyezésért jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Törvényszék a kiszabott szabadságvesztés mértékére tekintettel fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.

You have no rights to post comments