artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Több ember sérelmére, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény ügyében tartja első tárgyalását 2016. július 12-én, kedden 8:30 órai kezdettel a Debreceni Törvényszék.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a debreceni vádlott és a Hosszúpályiban élő nagyszülei kapcsolata az elmúlt évek során nem volt teljesen konfliktusmentes, mivel már előfordult, hogy a sértetteknek nagyobb összegű készpénze tűnt el ismeretlen körülmények között. Mivel idegen személy ahhoz nem férhetett hozzá, így a vádlottra terelődött a gyanú. Ez azonban a családon belül maradt, a sértettek feljelentést senki ellen nem tettek. K. Csaba különböző szórakozóhelyeken, szállodában végzett alkalmi munkát, tartós munkaviszonyt sehol nem tudott kialakítani. Megélhetési körülményei nehézkessé váltak, édesanyjától és nevelőapjától havi rendszerességgel kapott ugyan pénzbeli támogatást, de ez nem fedezte kölktséges életformáját. Egy hitelintézettől felvett gyorskölcsönt is megélhetésére fordította. Barátnőjével 2014. nyarán ismerkedett meg, akinek minden alkalommal ajándékokkal szeretett volna imponálni, erre azonban pénze nem volt. A cselekményt megelőzően  a vádlott már hosszabb ideje nem tudta törleszteni a kölcsönt, az édesanyjától kapott pénzt is hamar felélte. Ezért elhatározta, hogy a sejtése szerint jelentős összegű megtakarítással rendelkező nagyszüleitől fog mindenáron pénzt szerezni. Elhatározta, ha az idős korú nagyszülők önként nem adnak neki pénzt, akkor erőszakos úton, fenyegetés, akár bántalmazás útján is megszerzi azt – áll a vádiratban.

2015. április 3-án délelőtt a vádlott céltalanul járkált Debrecen belvárosában, ennek során végiggondolta azt, hogy milyen ürüggyel keresse fel a nap folyamán a Hosszúpályiban lakó nagyszüleit. A kora délutáni órákban lakásában magához vett egy húsvágó bárdot, majd azt egy nejlonszatyorba csomagolva autóbusszal nagyszüleihez indult. K. Csaba négy-fél öt között érkezett meg a sértettekhez, akik beengedték unokájukat, valamennyien bementek a házba és beszélgetni kezdtek. A vádlott arra várt, hogy nagymamája egyedül maradjon, mert tőle szándékozott pénzt kérni. Amikor az idős asszony a konyhába távozott, a vádlott utána ment és szólt neki, hogy menjen be a szobába, mert beszélni szeretne vele. Miután a szobába bementek K. Csaba közölte nagymamájával, hogy hetvenezer forint készpénzre lenne szüksége. Az asszony azt felelte, hogy nem tud pénzt adni, melynek hatására a vádlott rendkívüli indulati állapotba került, s brulális módon kioltotta nagyszülei életét. 

Bár mindkét sértett halála a fejet ért nagy erejű csapások következtében, azok elszenvedése után rövid időn belül bekövetkezhetett, azonban figyelemmel az elkövetés eszközése, az erőbehatások nagyságára, a végrehajtás kitartó voltára és módjára, K. Csaba  az előre eltervezett cselekményét önmagából kivetkőző, rendkívüli embertelenséggel, brutális módon, különösen kegyetlenül hajtotta végre.

Miután úgy vélte, hogy mindketten meghaltak, készpénz után kezdett kutatni, a szekrények tartalmát kezdte átnézni. 126 ezer forint és pár ékszer kivételével nagyobb összegű készpénzre azonban kitartó kutatás ellenére sem talált.    

A vádlott a fürdőszobában lemosta a kezén és ruházatán lévő véres szennyeződést, átöltözött, majd távozott a lakásból, és taxival ment debreceni lakására. Megérkezése után a ház hatodik emeleti szemétledobójába ledobta a véres elkövetési eszközöket, a cselekmény során használt szövetkesztyűt, valamint a sértett táskáját és pénztárcáját tartalmazó papírzsákot, majd a  lakásban tartózkodó családját meghívta vacsorázni. A vádlott az estét a történtekről semmit sem sejtő családjával töltötte. A családtagok másnap a kora délutáni órákban mentek vissza Hosszúpályiba, s találtak rá az elhunyt sértettekre. K. Csaba Debrecenben maradt, felkereste barátnőjét, akinek azt megelőzően a sértettektől eltulajdonított pénzből virágcsokrot, süteményt, parfümöt és ékszert vásárolt.

2015. április 4-én K.Csaba először tagadta, hogy bármi köze lenne nagyszülei megöléséhez, de még ezen a napon beismerő vallomást tett a nyomozó hatóság előtt áll a vádiratban.

You have no rights to post comments