artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

4 év 10 hónap és 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a két vádlottat, akik 2014 szeptemberében ittasan ültek autóba és elütöttek egy gyalogost Debrecenben, a Külső-Létai úton.

A férfi egy hónap múlva belehalt sérüléseibe. Az elsőrendű vádlottat - aki az autót vezette - halált okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés, illetve a vészhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása bűntettében találta bűnösnek a bíróság, és a szabadságvesztés mellett 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, 6 évre pedig a közúti járművezetéstől. A másodrendű vádlott – aki utasként volt az autóban - halált okozó jármű vezetésének tiltott átengedése bűntettében, és segítségnyújtás elmulasztásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért a börtönbüntetés mellett 3 évig nem gyakorolhatja a közügyeket, illetve 3 évre el lett tiltva a közúti járművezetéstől is. P. Olivér és T. Imréné a büntetés letöltésének kátharmada után kerülhet feltételesen szabadlábra. A vádlottaknak 203 ezer és 305 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetniük.

A bírósági tényállás szerint 2014. szeptember 16-án este fél kilenc körül P. Olivér és T. Imréné Debrecenben, a Külső-Létai úton, a Lahner utca felől a Panoráma út irányába közlekedett. Az autót az elsőrendű vádlott vezette, akinek az asszony – az autó tulajdonosa - annak ellenére adta át a volánt, hogy tudta, a férfi ivott. A Külső-Létai úton a Pajzsika utca 92. számú épület mellé érkezve P. Olivér az úttest közepén, a felezővonalnál elütötte a vele azonos irányban haladó B.B.-t, aki magával sodorta a tőle balra gyalogló Sz.J-t, és a kerékpárját toló H.S.-t is. A vádlottak figyelmét ittasságuk mellett az vonta el, hogy végigveszekedték az utat az autóban. A gázolást követően a baleset helyszínén nem álltak meg, hazamentek, tovább ittak és közben azon vitáztak, hogy  a rendőrségre kellene menni, mert elütöttek valakit. Ennek ellenére végül mindketten lefeküdtek. Éjfél előtt érkeztek meg hozzájuk a rendőrök, akiknek forrónyomon sikerült beazonosítaniuk a vétkes járművet.

B.B. egy hónappal később a kórházban életét vesztette, a másik két sértett 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett.

A bíróság szerint egyértelmű, hogy a balesetet P. Olivér figyelmetlensége és ittassága okozta. Szervezetében a baleset időpontjában 2,92-3,16 ezrelék alkohol volt, mely súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot jelentett. Külső körülmények nem játszottak közre, a baleset idején ugyanis az úttest száraz volt, és megfelelően működött a közvilágítás is. Emellett a kerékpáros láthatósági mellényt viselt, a hátsó lámpája is világított, így őt is látniuk kellett volna. A gyalogost P. Olivér fékezés nélkül, 55 km/h sebességgel ütötte el. A három embert legalább 76-80 méterről észlelnie kellett volna, lassító fékezéssel tehát el lehetett volna kerülni a balesetet. Nagy Zsuzsanna bíró szerint nem életszerű, hogy a vádlottak nem vették észre az ütközést, de egyértelmű, hogy ha a sofőr éber és józan lett volna, az ütközést is érzékelte volna. A bíróság szerint vitathatatlan, hogy az út közepén haladva a gyalogosok sem tartották be a KRESZ szabályait, ez azonban nem menti fel a vétkes autó vezetőjét a felelősség alól.

Az elsőrendű vádlott ellentmondásosan vallott, a másodrendű vádlott viszont a bíróságon egyáltalán nem tett vallomást, így a Debreceni Járásbíróság főként a helyszínen rögzített nyomokra, a szakértői véleményekre és a tanúvallomásokra tudta alapozni ítéletét.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

You have no rights to post comments