artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Társtettesként, aljas indokból, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, idős koránál fogva védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében az elsőrendű vádlottat 16 év fegyházra, a másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék.

A két férfi 2013. augusztus 20-án a nyudíjáért ölt meg egy idős ügyvédet Hajdúsámson – Sámsonkertben.  A négyszeresen minősülő emberölés elkövetői 10-10 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. V. János a szabadságvesztés 2/3 részének letöltése, N. Sándor leghamarabb 25 év múlva kerülhet feltételes szabadlábra. Az eljárás során csaknem 31 millió forintra rúgó bűnügyi költségből az elsőrendű vádlottnak 1 millió, a másodrendűnek mintegy 900 ezer forintot kell megfizetnie, a fennmaradó csaknem 29 millió forint az állam terhén maradt.

A bíróság tényállása szerint a 72 éves sértett, dr. O. János visszavonultan élt Hajdúsámson-Sámsonkerti házában, házába nem engedett be senkit. A környéken köztudomású volt, hogy egykori ügyvédként magas nyugdíja van, és hogy rendszeresen iszik. Miután sokszor volt ittas, a közelben élő, bűncselekményekből élő csavargók prédájává vált. Többször jártak házában tolvajok, sok mindent elvittek tőle, de ő ezt állapota miatt nem tudta meggátolni.

2013. augusztus 20-án V. János és N. Sándor – ismeretlen társukkal – azért mentek dr. O. János házába, hogy különböző értékek mellett megszerezzék a nyugdíját. A II. r. vádlott korábban már többször lopott a sértett házából. Ezúttal arra számítottak, hogy a sértettet leittasodva találják, így észrevétlenül be tudnak osonni. A két vádlott a kerítésen átugorva a nyitott ajtón ment be a házba, és hozzálátott a kutatáshoz. Az emeleti hálószobában, a párna alatt egy műanyag dobozban meg is találták a férfi nyugdíját, és a lépcsőn lefelé éppen készültek elhagyni a házat, amikor a földszinti mosóból eléjük lépett a házigazda. Hangosan szidta őket és próbálta visszaszerezni jogos tulajdonát. Dulakodni, lökdösődni kezdtek, a vádlottak többször is ököllel ütötték meg. Az udvarra kijutva a sértett egy bő méteres akáckarót húzott ki a földből és azzal próbálta ütlegelni a betolakodókat. Az ismeretlen férfi – aki a vádlottak szerint a legbrutálisabban bántalmazta az idős férfit - azonban kicsavarta kezéből a karót és dr. O. János fejét, nyakát kezdte el ütni vele. A sértett a földre zuhant, a vádlottak pedig addig rúgták, amíg hörgő hangot nem hallatott.  A sértett láthatóan komoly sérüléseket szenvedett, erősen vérzett, ezért az ismeretlen elkövető ráhúzta pólóját a fejére, egy dróttal rákötözte, és próbálta odébb húzni az udvaron, hogy az utcáról ne vegyék észre. Ez nem sikerült, így a támadók a haldokló sértettet hátrahagyva elmenekültek. Kora délután az ebédet hordó nő fedezte fel a földön fekvő, mozdulatlan férfit, de az orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A Debreceni Törvényszék indoklásában elhangzott: a bíróság két helyszíni tárgyalást is tartott, de bizonyító erejűek voltak a helyszínen rögzített DNS és lábnyomok, illetve tenyérlenyomat is. Balláné Szentpáli Edit kiemelte: az áldozat ráismert támadóira, ezt többször is mondta nekik, a vádlottakat ez ösztönözte a végzetes bántalmazásra. A felbujtó, a  másodrendű vádlott egyébként korábban már többször volt büntetve, de a bíróság figyelembe vette azt is, hogy megszaporodott az idősek elleni brutális támadások száma. A  tanács szerint ezért csak az életfogytig tartó fegyházbüntetésnek lehet visszatartó ereje.

Az ügyészség, az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, a másodrendű vádlott és védője pedig elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

N. Sándor más ügyben tölti jogerős büntetését, V. János pedig a törvényszék döntése értelmében előzetes letartóztatásban marad. Ez a végzés sem jogerős.

You have no rights to post comments