artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék a mai napon határozatot hirdetett a J.A. és társai ellen bűnszervezetben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt indított büntető ügyben.

A Debreceni Járásbíróság 2016. október 16-án hozott ítélete ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve enyhítés végett éltek jogorvoslati jogukkal.

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét megváltoztatta. A Debreceni Törvényszék döntése jogerős, mely ellen fellebbezésnek nincsen helye. 

Az ügy kilenc terheltje közül hat vádlott esetében az első fokon kiszabott büntetést súlyosította a törvényszék. Az I.r. vádlottat 6 év, a II.r.vádlottat 5 év, a III.r. vádlottat 4 év, a VI.r. vádlottat 3 év 6 hónap,  a VII.r. vádlottat 3 év, a X.r. vádlotat 3 év szabadságvesztéssel sújtotta. Egy vádlott vonatkozásában került sor a korábban kiszabott szabadságvesztés enyhítésére – az V.r. vádlott büntetését 2 év szabadságvesztésre változtatta a bíróság, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. A bűnszervezetben történt elkövetést négy vádlottnál (IV.,V.,VII.,X.)  nem állapította meg a másodfokú bíróság, ezért esetükben a szabadságvesztés végrehajtását fegyház helyett börtön fokozatban határozta meg, annak kiemelésével, hogy tevékenységük bűnszövetség keretein belül nyert értékelést. Három vádlott – IV.r, VII.r. és X.r. - legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A Törvényszék több vádlott esetében is – így az I.r vádlottal szemben 39.600 euro vagyonelkobzást rendelt el. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét a törvényszék helybenhagyta.

Dr. Nagy Antal az ítélet szóbeli indokolásakor elmondta: az elsőfokú bíróság a szükséges körben lefolytatta a bizonyítást, s döntően megalapozott ítéleti tényállást állapított meg, melyet a másodfokú bíróság a nyilvános ülés keretei között pontosított, illetve kiegészített.   

A tanács elnöke kiemelte, hogy az I., II., és  III. r. vádlottak által létrehozott szervezet nyilvánvalóan hosszabb időre, tartós együttműködés céljából szerveződött olyan feladatmegosztással, amely önmagában tervszerű, összehangolt működést feltételezett. A tevékenységen belül az I.r. vádlott irányított, melybe a II.r. vádlott is bekapcsolódott, míg a III.r. vádlott a szervezői feladatok mellett többek között tolmácsolási tevékenységet folytatott a sofőrként tevékenykedő vádlottak irányába.

A sofőröket internetes álláskeresők közül választották ki, különböző hirdetési oldalakról. Az egyeztetett időpontokban legtöbbször két debreceni bevásárlóközpont, áruház parkolójából indultak. Az úti cél szinte mindig Németország volt, a legtöbb migránst Frankfurtba, vagy Münchenbe vitték. A szállításokért legkevesebb 300 eurot kértek személyenként. A bűnszervezet 2013 ősze és 2014 tavasza között 15 alkalommal összesen 132 menekültet csempészett ki a debreceni menekülttáborból.

You have no rights to post comments