artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Debreceni Járásbíróság ma hozott ítéletet annak a két vádlottnak a büntető ügyében, akik 2015. április 23-án este megpróbáltak kirabolni egy dohányboltot Debrecenben.

A bíróság mindkettőjüket bűnösnek mondta ki egy rendbeli felfegyverkezve, társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérletében, ezért az I.r. vádlottat - mint különös visszaesőt - 9 év 6 hónap, a II.r. vádlottat 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, illetve az I.r. vádlottat 10, míg a II.r. vádlottat 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az I.r. vádlott vonatkozásában a bíróság a Debreceni Járásbíróság 2015. decemberében jogerrőssé vált ítéletében kiszabott 8 hónap szabadságvesztés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekmény elkövetésére felfüggesztett szabadságvesztés alatt került sor.   

A Debreceni Járásbíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően a vádirati tényállásban foglaltakat teljes körűen bizonyítottnak találta.

A vádlottak nehéz anyagi körülményeik miatt határozták el, hogy egy dohánybolt kirablásából fognak pénzhez jutni. 2015. április 23-án az esti órákban egy bográcsozáson vettek részt, ahol másoktól félrevonulva ismét megbeszélték, hogy kirabolnak egy dohányboltot. Fél nyolc körül a tervükről mit sem tudó ismerősüket kérték meg, hogy vigye el őket gépkocsijával a II. r. vádlott lakására. Az ismerős eleget tett a kérésnek, és a megadott címre vitte a vádlottakat, akik a lakásba bementek, miközben ő a kocsiban várakozott. A II. r. vádlott lakásában egy-egy maszkot készítettek maguknak, majd az I. r. vádlott egy 7,5 cm pengehosszúságú konyhai kést, míg  a II. r. vádlott egy 38 cm hosszúságú fa széklábat vett magához annak érdekében, hogy a dohánybolt kirablása során az ott tartózkodó személy ellenállását leküzdjék. A maszkokat és a fenti eszközöket ruházatukba rejtették, s egy sporttáskát magukhoz véve beültek a gépkocsiba. Meg- kérték ismerősüket, hogy vigye őket egy dohánybolthoz. A vádlottak a dohányboltnál háromnegyed kilenc körül kiszálltak, az autó vezetője pedig elhajtott a helyszínről.

A vádlottak pár percig szétnéztek az üzlethelyiség előtt, majd bementek a dohányboltba. Az I. r. vádlott a kést a trafikban egyedül tartózkodó sértett arca, majd nyaka elé tartva megfenyegette, felszólította, hogy lépjen el a pulttól és feküdjön hasra. Ezalatt a II. r. vádlott is elővette ruházatából a széklábat. Mindketten bementek az eladópult mögé, ahol az I. r. vádlott a sértettet nagy erővel nyomta le a padlóra a tarkójánál fogva. Ezután helyet cseréltek, a II. r. vádlott a sporttáskát átadta a vádlott-társának, és a sértettet immár ő tartotta a tarkójánál fogva lenyomva. Az I. r. vádlott pedig elkezdte bepakolni a dohányárut a sporttáskába. A Debreceni Rendőrkapitányság két alkalmazottja a bűncselekmény idején a fenti dohánybolt közelében tartózkodott, s amint látták, hogy a vádlottak arcukra a maszkot felhúzva a nemzeti dohányboltba bemennek, nyomban intézkedtek, így a vádlottakat ártalmatlanná téve megakadályozták a bűncselekmény befejezését. Az I. r. vádlott a rendőrök megjelenéséig 25 doboz dohányt rakott be a táskájába.

A büntetés kiszabásakor a bíróság mindkét vádlott esetében súlyosító körülményként értékelte a rablások helyi és országos elszaporodottságát, a társtettesi elkövetést, s az I. r. vádlott vonatkozásában azt is, hogy különös visszaesőként, illetve felfüggesztett szabadságvesztés alatt hajtotta végre cselekményét. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság az I. vádlott részbeni, a II. r. vádlott teljes beismerő vallomását, továbbá az eljárás során tanúsított megbánó magatartásukat is. A II. r. vádlott esetében ugyancsak enyhítő körülményként értékelte a bíróság a büntetlen előéletet, s, hogy a cselekményt fiatal felnőttként követte el.       

A Debreceni Járásbíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

You have no rights to post comments