artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek találta nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettében a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibort, aki tavaly januárban hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen. A bíróság ezért 300 napi tétel, összesen 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ha a vádlott ezt nem fizeti meg, 300 napra fogházba kell vonulnia.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott. A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt, két megemlékezést megemlítve. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: “Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben. Ágoston Tibor ezzel jelentéktelen színben tüntette fel a második világháború alatt, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtást, a holokausztról nagy nyilvánosság előtt “lekicsinylően és gúnyos szóvicc” formájában tett említést. A beszédről valaki felvételt készített a helyszínen, amelyet feltöltött egy videómegosztó oldalra. Erre bukkant rá egy debreceni online hírportál, majd több országos médium is átvette a beszámolót. Ennek következtében a széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés.

A Debreceni Járásbíróság kétséget kizáróan megállapította: Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást. A véleménynyilvánítással kapcsolatban Hornyák Zsolt bíró kiemelte: a kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az Alaptörvény által elismert és védett értékek mellett. Ágoston Tibor  mondatairaígy nem lehet érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága sem. Az indoklás szerint a vádlott szándékosan csinált szóviccet a tragédiából, amivel kétséget kizáró módon bűncselekményt valósított meg. A bíróság nem tudta elfogadni azt a vádlotti védekezést, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt. A felvételen egyébként az is jól kivehető, hogy a hallgatóság nevetve fogadta a vádlott szavait.

A bűncselekmény bizonyításához egyébként nem volt szükség további bizonyítékokra, többek között a beszédről rögzített videó, illetve a tanúvallomások egyértelműen igazolták a vádlott bűnösségét.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítást kért, a vádlott fellebbezett, védője pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

You have no rights to post comments