artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Nem különös kegyetlenséggel, hanem erős felindulásban elkövetett emberölésben és közveszély okozása bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék N. Józsefet, aki 2013. nyarán meggyilkolt egy idős férfit Mikepércs-Szőlőskertben, majd rágyújtotta a házat. N. Józsefet a bíróság ezért 5 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint kötelezte a 2,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott a büntetés letöltésének 2/3 része után szabadulhat feltételesen.

A Debreceni Törvényszék Balláné Szentpáli Edit vezette büntető tanácsa módosította a vádirati tényállást, a bíróság eljárás során ugyanis az indítékkal kapcsolatban teljesen új információk derültek ki. Ez az oka annak is, hogy az ítélet erős felindulásban elkövetett emberölésről szól.

A bírósági tényállás szerint a vádlott nehéz anyagi és családi körülmények között élt. Rendszeresen gyógyszerre ivott, munkahelye nem volt. Az alkohol útján fűzte szorosabbra a kapcsolatát a sértettel, akivel éveken át múlatták együtt az időt. A sértett és a vádlott között nagyon szoros apa-fia viszony alakult ki.  A vádlott a rossz egészségi állapotban lévő sértettnek rendszeresen segített a ház körüli munkákban.

A bírósági eljárás során a pszichológus szakértő megállapította: a sértett 2013. tavaszától „tesztelte” a vádlottat, az idős férfi ugyanis szeretett volna szexuális viszonyt kialakítani a fiúval. A vádlott azonban változatlanul apjaként szerette, ezért a sértett közeledését nem vette komolyan. 2013. július 16-án a már ittas állapotban lévő N. József elindult a szőlőskertben, ahol összetalálkozott a sértettel, aki a boltból hazafelé tartott. A sértett járókerettel közlekedett, mivel egy korábbi balesetben eltört a medencecsontja. Elkezdtek beszélgetni, majd a sértett beinvitálta N. Józsefet az udvarára. Először kint, majd bent a házban iszogattak. A sértett ismét szexuális célozgatásokba kezdett, és addig-addig erőszakoskodott, hogy a vádlott némi vita után, kizárólag a sértett eddigi „jóságára” figyelemmel, annak kérését teljesítette és belement az orális együttlétbe. A sértett azonban az aktus után ennél is többet akart, zsarolni kezdte a vádlottat azzal, hogy fiaként szereti és mi mindent megtett érte az elmúlt években. A beszélgetés során mindketten indulatba jöttek. A sértett késsel támadt a vádlottra, a védekező, szúrt sérüléseket N. József kézfején az orvos szakértő is megállapította.  A vádlott ezután kicsavarta az idős férfi kezéből a kést és többször megszúrta. A sértett belehalt sérüléseibe. A vádlott otthagyta, este azonban visszatért, hogy eltüntesse a nyomokat és felgyújtotta a fáskamrát. A tűz a lakrészre is továbbterjedt, illetve a tarlón át a szomszédos házakat is veszélyeztette. A lángok terjedését végül a tűzoltók és a helyi lakosok akadályozták meg.

A vádlottat másnap este otthon, egy ágyneműtartóban elrejtőzve találták meg a rendőrök.

A bíróság kiemelte: a szakértő szerint a vádlottnak nincsen homoszexuális hajlama, ezért is válthatott ki belőle ekkora indulatot a sértett kitartó közeledése. A vádlott egyébként a nyomozati szakban az őt kihallgató rendőröknek szégyellt beszélni a történtekről, a részleteket csak a pszichológusnőnek merte először elmondani.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője ugyan tudomásul vette a határozatot, az ügyészség eltérő minősítés és súlyosítás érdekében fellebbezett.

A törvényszék a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta, ahogyan a bíró fogalmazott: a kényszerintézkedés kifejezetten a vádlott érdekét szolgálja. A férfit ugyanis többször kísérelt meg öngyilkosságot.

You have no rights to post comments