artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék a mai napon ítéletet hirdetett abban a polgári perben, melynek felperese egy baromfitenyésztéssel foglalkozó gazdálkodó szervezet, alperese egy osztrák székhelyű alapítvány, annak korábbi megbízottja, valamint két másik gazdálkodó szervezet.

A felperes keresetében csaknem 18 millió forint kártérítés megfizetésére kérte kötelezni az I. és II.r. alpereseket, mert az I. r. alperes beavatkozott az üzleti kapcsolataiba, megfenyegette őt és üzleti partnereit, s emiatt kénytelen volt beszüntetni törzsállományának tollszedését. Az eljárás során a felperes a keresetét az I. és II. r. alperesekkel szemben 54 millió forintra felemelte, és a keresetet kiterjesztette az üzleti partnereire, a III. és IV.r. alperesekre, akiket 26 millió, illetve 27 millió forint kártérítés megfizetésére kért kötelezni, mert a velük megkötött szerződésben kikötötték a felperesi törzsállomány tépetlenségét.

A bíróság határozatában a felperes keresetét valamennyi alperes vonatkozásában elutasította.

Dr. Hágerné dr. Buzás Andrea bíró az ítélet tényállásban megállapította, hogy az I.r. alperes 2009-ben kezdte a tollszedés elleni kampányát, melynek során a médián keresztül megkereste a fogyasztókat és a kereskedőket, ennek eredményeként Németországban és Ausztriában megváltoztak a fogyasztói igények.

A felperes azonban a felé, illetve az üzleti partnerek irányában kifejtett fenyegetést nem bizonyította az eljárás során, ezért a kártérítési igénye az I. és II.r. alperesekkel szemben nem megalapozott. A bíróság megállapította továbbá, hogy a III. és IV.r. alperesekkel a szerződési szabadság körében megkötött, a tépetlenségre vonatkozó feltételt tartalmazó szerződések nem ütköznek az üzleti tisztesség követelményébe.

A bíróság a felperest kötelezte, hogy az I.r. alperesnek 2 millió 540 ezer forint, a II.r. alperesnek 635 ezer forint, a III. és IV. r. alpereseknek pedig személyenként 315-315 ezer forint perköltséget fizessen meg.

Az ítélet nem jogerős, a felek az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül terjeszthetnek elő fellebbezést.

You have no rights to post comments