artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a 83 éves férfit, aki 2012 novemberében fejszével és késsel támadt rokonára egy Hajdú-Bihari kisvárosban. A vádlottra 8 év börtönt szabott ki a bíróság, 8 évre eltiltotta a közügyektől, illetve meg kell fizetnie több mint 4 millió forintos bűnügyi költséget is.

A vádlott - aki a bűncselekmény idején 81 éves volt - egyedül élt, de idős kora ellenére ellátta magát, a ház körüli kisebb teendőket is elvégezte. A sértettel - a vádlott unokahúgának férjével - kifejezetten jó kapcsolata volt. Csak abból fakadt közöttük vita, ha a vádlott a nála vendégeskedő ittas sértettet nem tudta hazaküldeni.  2012. november 13-án délután I. már ittas állapotban érkezett meg a vádlotthoz. Az idős férfi leültette, közösen pálinkáztak a ház verandáján. Kora este a vádlott közölte a sértettel, hogy menjen haza, szeretne nyugovóra térni. A sértett ezt követően el is indult, de valahogy a bejárati ajtó melletti kuka és az esővíz gyűjtő hordó közé került. A vádlott ezt követően egy fejszével többször fejen vágta, illetve egy késsel összeszurkálta, majd hátrahagyva az udvaron bement a házba és lefeküdt aludni. Az orvos szakértők szerint összesen 27 sérülést ejtett a férfin. A vádlott másnap korán kelt, kiment az udvarra, a véres fejszét egy vízzel teli vödörbe dobta. Közben látta, hogy a sértett ott fekszik vérbe fagyva, de ez őt a napi teendők elvégzésében nem zavarta. Megetette, megitatta a tyúkokat, majd közvetlenül az áldozat mellől kihúzta az utcára a véres kukát. Egy óra múlva megjelent a sértett lánya, aki édesapját kereste, mert nem ment haza éjszakára. A vádlott közölte az asszonnyal, hogy az édesapja nála tartózkodik, "meg van halva". Az asszony azonnal hívta a családját, majd az ügyeletes orvost is, aki már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A vádlott a rendőröknek beismerte a gyilkosságot, később azonban már tagadta a bűncselekményt. Azzal védekezett, hogy vendége elesett, beverte a fejét, ő meg csak azért hagyta ott a kuka mellett, mert úgy gondolta elaludt. Többek között azonban a helyszínen talált bizonyítékok, a vérnyomok és a DNS vizsgálat alapján a Mocsáry Eszter vezette büntetőtanács úgy ítélte meg, a vádlott követte el a gyilkosságot. A bíróság a szakértői vélemények alapján megállapította azt is, hogy az eszméletlen áldozat a bántalmazást követően még legalább egy órán át életben volt, életét azonban azonnali orvosi segítséggel sem lehetett volna megmenteni. A törvényszék kizárta annak lehetőségét is, hogy az idős vádlott jogos védelmi helyzetben lett volna, sőt, éppen az áldozat volt az, akin védekező sérüléseket találtak a szakértők.

A bűncselekmény 10-től 20 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható, a törvényszék azonban nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a vádlott idős korát, így a törvényi minimumnál is enyhébb büntetést szabott ki.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett.

You have no rights to post comments