artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2013 májusában bicskájával nyakon szúrta volt élettársát Debrecen főterén. A vérző asszonyhoz egy arra járó hívta ki a mentőket, csak a véletlenen múlt, hogy a nő életben maradt.

A törvényszék Bakó József vezette büntetőtanácsa emberölési kísérlet bűntettében találta bűnösnek P. Józsefet, az erőszakos többszörös visszaeső vádlottat 10 évig a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, illetve kötelezte a 218 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. P. József leghamarabb 20 év múlva, 89 éves korában szabadulhat feltételesen.

A Debreceni Törvényszék elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint P. József évek óta hajléktalanként élt, legtöbbet Debrecenben, a Nagytemplom környékén időzött, éjszakáit a Kálvin téren töltötte. Életmódja során ismerkedett meg a szintén fedél nélküli sértettel, akivel az esetet megelőzően egy ideig élettársak is voltak. Kapcsolatuk nem volt konfliktusmentes, nem volt ritka a vita, veszekedés, de a vádlott keze is eljárt néha, ha nem tudtak például kiegyezni abban, ki mennyit ivott a közösen vásárolt borból, pálinkából. A bántalmazásoknak a társaság többi tagja is többször szemtanúja volt, az asszony azonban sem orvoshoz, sem a rendőrséghez nem fordult egyszer sem.

2013. május 20-án is a szokásos helyen, a Nagytemplommal szemben, a főtéri parkban üldögélt és iszogatott a pár. Délre már kellően ittas állapotba kerültek, a férfi sértő szavakkal illette az asszonyt, sőt kétszer meg is pofozta. Az agresszió hevében előkapta bicskáját és hadonászni kezdett vele „elteszlek láb alól, nem hagylak kint senkinek” felkiáltással. A vádlottnak ugyanis egy korábbi bűncselekmény miatt már be kellett volna vonulnia a BV-be. A társaság többi tagja lecsitította, P. József abbahagyta a szidalmazást és visszaült a nő mellé. Dél környékén kettesben hagyták ott őket a többiek, távozásuk után pedig a vádlott újrakezdte a kötözködést. Az asszony előző napon megkapott nyugdíjának sorsát kérte rajta számon, az ittas sértett azonban nem tudott választ adni a vádlott kérdéseire. A férfi megint felindult állapotba került, kezébe kapta a bicskát és a nő nyaka felé szúrt, majd átült egy másik padra. A szúrás teljesen váratlanul érte a sértettet, aki észlelte, hogy erősen vérzik, de pár lépés megtétele után visszaroskadt a padra. A vádlott még ekkor is tovább folytatta a veszekedést, a megszúrt asszony vérző sérülései iránt közömbös maradt.

Vehemens vitájuk egy közelben pihenő férfinak tűnt fel, aki már 10 méterről látta, hogy az asszony erősen vérzik, ő riasztotta a mentőket is. A sértettet a Kenézy Kórházba szállították és megműtötték.

A bíróság a szakértői véleményekre támaszkodva megállapította: csak a véletlenen múlt, hogy a szúrás nem érte el a nyaki főverőeret, és nem sértett életfontos szerveket, így csak a véletlennek tudható be, hogy az asszony nem került tényleges életveszélybe. Ha a szúrás eléri a nyaki főverőeret, az asszony meg is halhatott volna.

A vádlott korábban már volt büntetve emberölési kísérlet és életveszélyt okozó testi sértés miatt is, így a „három csapás” értelmében csak életfogytig tartó szabadságvesztést kaphatott. Ettől függetlenül a vádlott és védője fellebbezett az ítélet ellen, így a határozat az ügyész tudomásul vétele ellenére sem jogerős.

You have no rights to post comments