artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A legmagasabb időtartamú, 5 év felfüggesztés mellett két év fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, akinek 8 kutyája 2010 őszén támadt rá tanyaszomszédjára Nagyhegyesen.

Az áldozatnak esélye sem volt a nagytestű, falkában támadó házőrzőkkel szemben, kórházba szállítását követően 3 nap múlva belehalt sérüléseibe. A vádlottat a bíróság most gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt marasztalta el.

A bíróság kötelezte Cz. Sándort a 750 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

A bírósági eljárás során a bizonyítást nehezítette, hogy az eset egyetlen szemtanúja a sértett volt. Ez is oka volt annak, hogy a törvényszék 39 tanút hallgatott ki, 9 szakértő kért fel közreműködésre, számos okiratot kért be, a helyszíni bizonyítás rekonstruálása érdekében pedig helyszíni tárgyalást is tartott. Ennek során kétséget kizáró módon meg lehetett állapítani, hogy a vádlott állításával ellentétben a sértett nem ment be a kutyák által őrzött tanyára, hanem az ebek a kerítésen kívül támadták meg. Külső ruházatának foszlányait, sapkáját, pénztárcáját ugyanis a kerítésen kívül találták meg. A kutyák a támadás hevében vonszolták be az udvarra a súlyosan sérült férfit, akire sokkos állapotban 10-15 perccel később a vádlott talált rá. Mentő, majd mentőhelikopter jött a helyszínre, a megszámlálhatatlan harapás okozta sérülések miatt azonban az intenzív ellátás ellenére a 67 éves férfi elhunyt.

A törvényszék Mocsáry Eszter vezette büntetőtanácsa megállapította: a tragédiát megelőző években többen is tettek közérdekű bejelentést, „veszélyeztetés kutyával” szabálysértés miatt pedig a nagyhegyesi és a hajdúszoboszlói jegyző is figyelmeztetésben részesítette a vádlottat. A gázszolgáltató is intézkedést kezdeményezett a kóborló, támadásra hajlamos kutyák miatt, a társaság olyannyira veszélyesnek ítélte meg a helyzetet, hogy dolgozóit ultrahangos kutyariasztóval látta el. Az öt komondortól és a három labrador-kuvasz keveréktől a környékbeliek mellett a sértett is félt, a férfit többször is körbevették korábban a kutyák, még az autóját megrágták. Sokaknak panaszkodott erről, de a jó szomszédi viszony érdekében nem tette szóvá, védekezésképpen egy láncos botot tartott magánál.

A kutyák által okozott félelemkeltés akkor sem maradt abba, miután a vádlott a jegyzői figyelmeztetések után 2 méter magas kerítéssel vette körbe ingatlanát, a kutyák ugyanis ezt követően is kijártak a tanyáról.  A támadás napján, miközben a vádlott a közelben szalmabálákat rakodott, a házőrzők szintén kijutottak a nagykapun. A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott tisztában volt a veszéllyel, de nem volt körültekintő, a nyolc házőrző elzárásáról, felügyeletéről nem gondoskodott. A korábbi figyelmeztetések miatt pedig tudnia kellett, hogy hanyagságával az arra haladó emberek testi épségét, életét veszélyezteti.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért fellebbezett, a vádlott 3 nap gondolkodási időt kért.

You have no rights to post comments