artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette kísérletében I.r. M. Béla vádlottat, akit mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztéssel, 10 évre a közügyek gyakorlásától eltiltással sújtotta.

A vádlott legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. A II.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett lopás bűntettében, a III. és IV.r. vádlottakat pedig felbujtóként elkövetett lopás bűntettében találta bűnösnek a bíróság. A II.r. vádlottra 10 hónap, a III.r. vádlottra 8 hónap, míg a IV.r. vádlottra 10 hónap börtönbüntetést szabott ki a törvényszék, azonban mindhármójuk vonatkozásában a büntetés végrehajtását 2-3 év próbaidőre felfüggesztette. A büntető eljárás során a bíróság két, egyesített ügyet bírált el. Mindkét tényállás esetében a bíróság elfogadta ítélkezése alapjául a vádirati tényállást. 2009. októberében a II. és III. r. vádlott kerékpárral indult családlátogatásra, akikhez útközben csatlakozott a I.r. vádlott.

A beszélgetés során került szóba a későbbi sértett, akiről III.r. vádlott azt mondta, hogy a férfi már korábban is hitelezett ismerősének családtagjainak, illetve aznap kapott nyugdíjat. A III.r. vádlott ajánlotta a két férfinak, hogy szerezzenek pénzt az idős sértettől. Megegyeztek abban, hogy a sértett házába M. Béla megy be, míg R.Kálmán odakint őrködik. Az I.r. vádlott egy szerszámnyelet is magával vitt, illetve az útközben a pulóveréről letépett ujját a fejére húzta. A 67 éves vádlott éppen vacsorát készített, s miután M. Béla rátörte a ház ajtaját, őt távozásra szólította fel. Az I.r. vádlott ütlegelni kezdte a sértettet, majd miután földre esett, tovább folytatta az idős férfi bántalmazását. Ezt követően az I.r. vádlott anélkül hagyta el a házat, hogy onnan bármit eltulajdonított volna.

A második tényállás szerint a 2009 novemberében lejátszódott bűncselekmény során a IV.r. vádlott mondta el testvérének, hogy ismer egy idős asszonyt, aki bizonyára jó anyagi körülmények között él. Az I.r. vádlott november 7-én este ment az idős asszony házához. Berúgta a ház ajtaját, s az éppen lefekvéshez készülő asszonyt ököllel ütlegelni kezdte. Az I.r. vádlott a helyszínről az asszony tulajdonában lévő egy darab fülbevalóval távozott. Az idős asszonyra másnap találtak rá, aki pár nap múlva a kórházban vesztette életét.

Mivel a büntetőeljárás két sértettje közül az idős férfi életben maradt, ezért a bíróság a törvényi rendelkezések értelmében a több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét állapíthatta meg.dr. Lányi Csaba tanácselnök felsorolta, hogy a büntetés kiszabásakor milyen enyhítő, illetve súlyosító körülményeket vett figyelembe a bíróság. Az I.r. vádlott vonatkozásában enyhítő körülményként értékelte, hogy az első tényállást illetően beismerő vallomást tett M. Béla, cselekményét megbánta, valamint azt is, hogy a sértettől bocsánatot kért, aki ezt el is fogadta.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy az I.r. vádlott már többször volt büntetve, többszörös és egyben különös visszaeső bűnelkövető, jelen cselekményeket védtelen, idős emberek sérelmére követte el, s azt a tényt, hogy rendkívül elszaporodott az idősek sérelmére elkövetett hasonló bűncselekmények száma. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész valamennyi vádlott esetében három nap gondolkodási időt kért. Az I.r. vádlott és védője fellebbezést jelentett be, a II.-III.-IV. r. vádlottak és védőik viszont tudomásul vették a döntést. A Debreceni Törvényszék végzésében fenntartotta az I.r. vádlott előzetes letartóztatását.

You have no rights to post comments