artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Társtettesként és bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három vádlottat, akik azért bántalmaztak egy helybelit Hajdúsámson – Sámsonkertben 2012 augusztusában, mert „azt hitték, hogy pedofil”.

Az I. r. vádlott, B. Attila és a II.r. vádlott, D. János 9 – 9 év fegyházbüntetést, a III.r. Sz. Józsefné8 év fegyházbüntetést kapott. A vádlottakat 9, 9 és 8 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a bíróság.

A három vádlott a bűncselekmény estéjén egy sámsonkerti presszóban italozott, majd amikor órákkal később az ucán összetalálkoztak, eldöntötték, számon kérik a sértetten, miért mutogatta magát évekkel korábban a II.r. kislányának. Az erősen ittas vádlottak, indulatokkal telve a férfi házához mentek, aki ijedtében elbújt előlük, ők azonban megtalálták és ökölütésekkel, rúgásokkal bántalmazták mintegy fél órán keresztül. A már magatehetetlen férfit lóval az udvari kúthoz vonszolták, és csak az egyik vádlott közbelépésére mondtak le arról, hogy a kútba dobják. A sértettet másnap reggel találták meg ugyanott, mentőt hívtak, akik már öntudatlan állapotban szállították a férfit kórházba. A sértett súlyos koponyasérülésének következtében kómába esett és egy vidéki ápolási otthonba került.

A bíróság még az eljárás megkezdése előtt orvos szakértőt rendelt ki, hogy megállapítsa, meg lehet-e hallgatni tanúként a sértettet. A szakértők azonban 2013 szeptemberében azt tapasztalták, hogy a férfi magatehetetlen állapotban van, kommunikációra nem képes. A második bírósági tárgyaláson – 2013 novemberében – az ügyész jelentette be, hogy a sértett még októberben az ápolási otthonban elhunyt. Az eljárás során kiderült: az otthon kiadta az elhunyt holttestét a hozzátartozónak, aki a rendőrséghez fordult. A rendőrség azonban a bírósági eljárásra hivatkozva nem tartotta szükségesnek a boncolást, így az elhunytat elhamvasztották. Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit indoklásában kifejtette: sem az ápolási otthon, sem a hatóság, sem az ÁNTSZ nem a jogszabályok szerint járt el, hiszen boncolás hiányában nem lehetett megállapítani, hogy a férfi – 14 hónappal később ugyan, de a bántalmazás miatt halt-e meg. Bár az otthon ápolási naplójába tüdőgyulladás-gyanút és gyomorfertőzést jegyeztek be, az orvos szakértők szerint nem zárható ki, hogy a férfi halála és a bántalmazás között oksági összefüggés van. Kézzelfogható bizonyítékok hiányában azonban ez nem igazolható, így a bűncselekmény megrekedt a kísérleti szakban.

A bírói tanács az eljárás során a motivációt, a pedofília gyanúját is vizsgálta. A Debreceni Törvényszéken derült ki, hogy oktalanul illették a sértettet a pedofil jelzővel. A férfi ugyanis éppen szabadságvesztését töltötte, amikor a II.r. vádlott lányának mutogatta magát egy ismeretlen. Arra is most derült fény, hogy a mutogatós egy fekete autóba próbálta beráncigálni a kislányt és a barátnőjét, márpedig a sértett gépkocsival nem is rendelkezett. Valószínűleg azért feltételezhették róla a pedofíliát, mert korábban valóban volt büntetve szeméremsértés miatt, az időpont és a körülmények azonban egyértelműen kizárják, hogy ő ijesztett volna rá a kislányokra.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A törvényszéknek az előzetes letartóztatásról is döntenie kellett. A I.r. vádlott hetekig bujkált és emiatt pár hónapja már előzetesben van, a másik kettő azonban idáig szabadlábon védekezett. Most az ügyész indítványára mindhárman előzetesbe kerültek, így a II. és a III.r. vádlottat is rendőrök vitték el a tárgyalóteremből.

You have no rights to post comments