artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2010 januárjában, Hajdúdorogon bicskával támadt volt barátnőjére, miután nem tudott beletörődni a szakításba.

A bíróság P. Norbertet 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészség emberölési kísérlettel vádolta a férfit, a bíróság szerint azonban ez a vád nem állta meg a helyét. Nagy Antal tanácsvezető bíró indoklásában kiemelte: a férfi nem tudott beletörődni a szakításba, eltervezte, hogy elégtételét vesz sérelmeiért és fájdalmat okoz a lánynak. A hajdúdorogi házhoz azonban nem komoly fegyvert, hanem egy bicskát vitt magával. Nem ölési szándék vezérelte, hanem a szerelemféltés, a kisajátítás érzése motiválta. A vádlott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott.

P. Norbert János 2008 őszén ismerkedett meg barátnőjével, akivel 2010 januárjáig tartott a kapcsolatuk. A viszony nem volt konfliktusmentes, a vádlott agresszív természete miatt a nő egy idő után már szabadulni szeretett volna a kapcsolatból. Végül 2009 szilvesztere után közölte elhatározását barátjával.

2011. január közepén a nő Nyíregyházára tartott, amikor a férfi megállásra kényszerítette, átült az autójába és bántalmazta a lányt. (Ez ügyben időközben már jogerős döntés is született, a Nyíregyházi Törvényszék 1 év 2 hónap szabadságvesztést szabott ki.)

A vádlott 2010. február elején autót bérelt Mátészalkán és Hajdúdorogra ment, de mivel a lány családja nem nyitott neki ajtót, egy idő után elhajtott.

Másnap visszatért, ezúttal azonban hozott magával egy svájci bicskát és egy fekete színű maszkot is. Leparkolt a közelben, és elrejtőzött a ház mögött lévő terménytárolóban. A sértett és nővére egy szomszédot hívtak segítségül, hogy körbejárják a kertet, és megkeressék a vádlottat. A terménytároló maradt legutoljára, fel is tűnt nekik azonnal, hogy kívülről nincs bezárva, ezért a szomszéd férfi egy fadarabbal próbálta felfeszíteni az ajtót. Ekkor bukkant elő a vádlott, nyitott bicskával a kezében. A menekülő sértett után vetette magát, lerántotta a nőt a földre, majd ötször belevágta a bicskát. Közben odaért a sértett nővére, aki belerúgott a vádlottba, a férfi erre abbahagyta a bántalmazást, kimenekült az udvarról és elhajtott az autóval.

A nő a vállán, a fején, a kulcscsontjánál és a fülénél sebesült meg.

A vádlott egyébként a bűncselekményt követően előbb Romániába, majd 2010 novemberében Angliába menekült, ahonnan európai elfogatóparancs alapján 2012 májusában hozták haza Magyarországra.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, illetve az eredeti vád (emberölés bűntettének kísérlete) megállapításáért fellebbezett, a vádlott és védője ugyanakkor enyhítést kért.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments