artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűncselekmény hiányában felmentette a Debreceni Törvényszék a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól G. Istvánt, Balmazújváros volt polgármesterét, R. Istvánt, a város volt aljegyzőjét, illetve L. Istvánt, a Balmazenergia Kft. volt ügyvezetőjét.

A Debreceni Törvényszék indoklása szerint sem a vagyoni hátrány, sem a szándékosság, sem a gondatlanság, sem a kötelességszegés, sem a hatáskör túllépése nem volt megállapítható, mint ahogyan az sem, hogy a vádlottak a képviselőtestület felhatalmazása nélkül jártak el.

A bíróság tényállása szerint az önkormányzat 2005 februárjában kötött szerződést a budapesti székhelyű S.É. Kft-vel. A cég 3 milliárd 524 millió forintért vállalta, hogy kiépíti a város szennyvízcsatorna hálózatát, a szennyvíztisztító telepet, illetve helyreállítja a beruházással érintett úthálózatot. A szerződés az utakat illetően konkrét adatokat, költségeket nem tartalmazott. A fővállalkozó alvállalkozói szerződést kötött a város 90 százalékos tulajdonában lévő Balmazenergia Kft-vel az úthálózat helyreállítására. A munkálatok díját csaknem 338 millió forintban állapították meg. A Balmazenergia Kft. három alvállalkozót bízott meg a tényleges munkavégzéssel. A megállapodásokban rögzített összeg azonban nem lett elegendő. A vádhatóság szerint azért, mert a Balmazenergia Kft. és alvállalkozói a szerződésekben nem átalányáras, hanem négyzetméterenkénti elszámolást rögzítettek. A bíróság azt állapította meg, hogy 2006-ban a hatalmas esőzések voltak a településen, több utat a vártnál jobban tönkretett a csatorna építése, több utcán még útalap sem volt, illetve eredetileg nem volt betervezve az útpadkázás mellett egyes utcák kiépítése sem.

Az ügyészség szerint a volt polgármester és az aljegyző különböző pénzek átcsoportosításával próbálta összeszedni a hiányzó összeget, amire nem kaptak felhatalmazást a képviselőtestülettől.  A pluszban elköltött 67 millió forinttal pedig különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak a városnak.

A bíróság által bekért fővállalkozói és alvállalkozói szerződések, építési naplók és számlák szerint az utak helyreállítására vonatkozó költségvetést végül 59 millió forinttal kellett kipótolni. Két utca burkolata a lakosok hozzájárulásával épült meg, az útpadkázás 18 millió forintba került, így 37 millió forintra apadt a különbözet. A következő ciklus önkormányzata, élén Tiba István polgármesterrel pedig úgy állapodott meg a budapesti S.É. Kft-vel, hogy a cég elengedi ezt az összeget. A városnak tehát kára nem keletkezett.

A többletmunkálatok finanszírozására egyébként azért mert kötelezettséget vállalni az önkormányzat, mert a Vízmű Zrt-től 300 millió forintot ítélt meg a bíróság a település számára. Igaz, ez az összeg végül csak 2011-2012-ben folyt be Balmazújváros büdzséjébe.

A Debreceni Törvényszék mai ítélete nem jogerős, bár a vádlottak és védőik tudomásul vették, az ügyész bűnösség megállapítása, büntetés kiszabása és megalapozatlanság miatt fellebbezett.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments