artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége.

Debreceni Járásbíróság, Iparkamara u. 1. fszt. 5.

1. tárgyalás

Dr. H. Marianna + 3 fő

Dr. H. Marianna és társa a Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint hatósági engedély nélkül működtetett bentlakásos szociális otthont Debrecenben. A kft. ügyeit az I.r. vádlott intézte, aki az otthonban lévők gondozásában, ápolásában is aktívan részt vett. Az A. házban olyan beteg és idős emberek 24 órás ápolását, gondozását vállalták, akik kórházi ellátásukat követően utóápolásra szorultak, önellátásra nem voltak képesek. Az ellátásért gondozási díjat kértek. A vádirat szerint a szakápolás mellett azt is vállalták, hogy gondoskodnak a bentlakók személyi higiéniájáról, de igény szerint rehabilitációs szolgáltatásokat is nyújtanak. Az ingatlanban állandó jelleggel 14 idős személyről gondoskodtak, a feladatokat dr. H. Marianna mellett egymást váltva négy szakképzett segédápoló, szakápoló, szociális gondozó látta el.

A 79 éves sértett előrehaladott Parkinson kórban és pszichés betegségben szenvedett, csaknem 1 hónapos kórházi kezelése után, 2011 júliusában került az otthonba. Fizikai és mentális állapota miatt 24 órás felügyeletet igényelt. Az I.r. vádlott szóban állapodott meg arról, hogy havi 100.000 forint ellenében teljes körű gondozást és ellátást biztosítanak – ez a napi ötszöri étkezés mellett magában foglalta többek között a tisztálkodó szerek biztosítását, a gyógyszerek kiírását és kiváltását, ill. a rendszeres orvosi ellátást is. Az idős ember általános egészségi állapota néhány hét után egyre rosszabb lett, romlottak a mentális képességei és tolószékbe is került. Pszichés problémái miatt – áll a vádiratban – nem ritkán lekötözték, vagy gyógyszerekkel nyugtatták le, hogy „problémamentessé” váljon. A lenyugtatózott, kikötözött, kommunikációra képtelen, gyakran zavartan viselkedő sértett táplálására és folyadékbevitelére a gondozók nem ügyeltek kellőképpen - állapította meg az ügyészség-, a folyadékvesztés tünetei pedig nyilvánvalóan jelentkeztek. Alig két hónappal a sértett bekerülés után a reggel munkába álló ápolónő figyelt fel arra, hogy a beteg véreset hányt, jelzése alapján az I.r. vádlott az idős férfihoz kihívta a háziorvost, aki azonnal mentőért telefonált. A sértett súlyosan kiszáradt, közvetett életveszélyes állapotban került kórházba, majd a gondos ápolás ellenére 6 nappal később meghalt. A vádirat azt írja, hogy a kiszáradás akár 2 nap alatt is kialakulhatott, így azokat terheli a felelősség, akik az utolsó 48 órában végezték az idős ember gondozását.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments