artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Több mint 5 ezer diák vett részt Hajdú-Bihar megyében az előző tanév során a „Nyitott Bíróságok” programsorozat rendezvényein.

A Debreceni Törvényszék és az öt járásbíróság, a Debreceni Ítélőtáblával karöltve csatlakozott az OBH kezdeményezéséhez.

A sokrétű program gerincét az a csaknem 150 jogi ismeretterjesztő előadás alkotta, melyekre többnyire osztályfőnöki óra keretében került sor a megye középiskoláiban.

A bírák és titkárok az iskolák kérésének megfelelően az igazságszolgáltatás rendszeréről, a bírói hivatásról beszéltek, azonban a legnagyobb sikere a gyakorlatból vett példákkal tarkított büntető-, szabálysértési-, és polgári jogi előadásoknak volt. 

Hatalmas érdeklődés övezte a tavasszal, a Debreceni Ítélőtábla épületében tartott két perszimulációt is, ahol egy büntető-, valamint egy polgári per menetébe nyerhetett bepillantást 325 debreceni diák. A perszimulációt a Hajdúböszörményi Járásbíróság bíráinak közreműködésével hajdúböszörményi fiatalok adták elő. A Püspökladányi Járásbíróság háromnapos rendezvényén a tanulók a bíróság épületét bejárva egy mini tárlaton a bíróság történetével is megismerkedhettek és végignézhettek egy perszimulációt is.

A Hajdú-Bihar megyei középiskolák kapcsolattartó tanárai szintén nagy sikerről számoltak be azon az összejövetelen, amelyre a napokban került sor a Debreceni Törvényszéken. Dr. Kahler Ilona, a Törvényszék elnöke debreceni középiskolák képviselőivel találkozott, a megbeszélésen egyaránt szó volt az eddig szerzett tapasztalatokról és a mostani iskolaévre tervezett programokról. 

A Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla népszerű programsorozata az új tanévben immár a korábbinál is bővebb tematikával folytatódik: a bírák a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatóival együtt az ősz folyamán pályaorientációs előadásokat tartanak elsősorban 11. osztályos tanulóknak. 

Tatár Timea
sajtószóvivő
Debreceni Törvényszék

Dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta
sajtótitkár
Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments