artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a két vádlott unokatestvérek, gyermekkoruk óta jó barátok és több bűncselekményt is követtek el együtt. A II.r. 2008-ban egy berettyóújfalui lakásotthonba került, de a kapcsolat továbbra is megmaradt.

2012-ben egy januári hétvégére a II.r. vádlott kimenőt kapott a lakásotthonból, hogy néhány napot a nagymamájánál töltsön unokatestvérével együtt. A vádirati tényállás szerint azon a vasárnapon került szóba, hogy új életet kezdenek Budapesten és ehhez pénzt szereznek. A lakásotthon szomszédságában élő idős embert szemelték ki, aki jóban volt a fiatalokkal, beszélgetett velük, cigarettával is többször kínálta őket.

Hétfőn reggel véglegesítették döntésüket, majd útnak indultak Esztárból Berettyóújfaluba. Kis kitérő után kora este értek a sértett házához, a redőnyön át látták, hogy televíziót néz. Bemásztak az udvarra, és az egyik disznóólban leálltak falatozni – a vacsorájuk sem volt feddhetetlen, egy korábbi lopásból származott. Átkutatták a nyitva hagyott nyári konyhát, elosztották az ott talált 150 forintot, szipózni kezdtek egy benzineskannából, ettek-ittak, kávét főztek – arra várva, hogy az öreg elaludjon.

Éppen a szerszámos kamrában időztek, amikor az idős ember kijött, hogy – mint általában minden este – szétnézzen az udvaron, bezárja az ajtókat. A két fiú a kamra ajtaja mögé bújt, egyikük egy fejszét, másikuk egy meszelőt vett magához. Amikor a férfi belépett, nekirontottak, sorra mérték a fejére az ütéseket a fejszével és a meszelővel. Akkor sem hagyták abba, amikor az idős ember a betonra esett. Az ütések számát és erejét mutatja, hogy a meszelő darabokra törött, a II.r. vádlott ezután egy fa szerszámnyéllel folytatta az ütlegelést. Akkor hagyták abba, amikor a férfi már csak nyöszörgött.

A vádiratban az áll, hogy megpróbálták lábánál fogva behúzni a szerszámos kamrába – nehogy valaki majd meglássa – de ez csak félig sikerült, a sértett feje a kamra előtti betonon maradt. Az idős ember megint megpróbált segítségért kiáltani, de a két vádlott rúgásokkal elhallgattatta.

Az unokatestvérek elindultak, hogy megszerezzék az új élet kezdésére való pénzt: a szobában 6500 forintot találtak, elvittek még egy mobiltelefont töltővel, egy fél literes pálinkát meg egy doboz cigarettát. A zsákmány hamar megcsappant, a kerítés átmászása közben ugyanis a pálinkásüveg leesett és eltört.

A két fiú ezután vett két vonatjegyet, majd több környékbeli kocsmában söröztek, játékgépeztek. Az éjszakát egy menetrend szerinti buszon töltötték, a hajnalban munkába álló sofőr nagy meglepetésére. Ő hívta ki a rendőröket, akik a másodrendűt visszavitték az otthonba, az elsőrendűt pedig elengedték.

Az idős ember a januári éjszakát a betonon töltötte, bár a nyári konyhába valahogy bevonszolta magát, segítséget kérni csak másnap délelőtt lett ereje. A kiáltását meghalló szomszéd hívta a rendőrséget és a mentőket. A férfinak betört a koponyája, eltört a homlokcsontja, a szemgödör csontja és védekezés közben több ujján is nyílt törést szenvedett.

A két elkövetőre hamar rátaláltak. Akkorra már csak az ellopott telefon maradt meg, a pálinkás üveg eltört, a telefontöltőt eldobták, a cigarettát elszívták, a pénzt pedig eljátszották.

Az ítélethirdetés 2013. április 4-én, csütörtökön 9.00 órai kezdettel lesz a Debreceni Törvényszéken.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments