artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék 2024. március 20-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki hálapénzt fogadott el több betegtől is egy debreceni egészségügyi intézményben.

A törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki négy rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy általi vesztegetés elfogadásának bűntettében, amelyek közül egyet folytatólagosan követett el, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását a törvényi maximumban meghatározva, 5 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ezen felül 300.000 forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottal szemben, valamint 45000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet lényege szerint a szakorvos vádlott munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett. A szakorvos vádlott 2021. október 1-je és 2022. január 28-a közötti időszakban összesen négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat három betegtől és egy beteg hozzátartozójától.

A szakorvos vádlott olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott.

A szakorvos vádlott egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből ötezer forintot adott át az asszisztens vádlott-társának, aki azt elfogadta.

A törvényszék a másodrendű vádlottat még a 2023. április 14-ei előkészítő ülésen bűnösnek mondta ki bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, az ő esetében az ítélet nem emelkedett jogerőre, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán jogerőre is emelkedett.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy az ügy nagy érdeklődésre tartott számot a nyilvánosság részéről. Ez azért is lehet így, mert az orvos beteg kapcsolat a születéstől a halálig tart és egy mindenkit érintő helyzettel állunk szembe. A jogalkotó 2021. január 1-től a jogalkotó célja az volt, hogy kivezesse a hálapénz intézményét és ennek érdekében megtett mindent. A jogszabály alapján az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás során a meghatározott térítési díjon felül semmilyen pénzbeli vagy természetbeni ellenszolgáltatást nem fogadhat el. A bíró elmondta, hogy ebben az ügyben a nyomozás elrendelésére egy közreműködő személy információja alapján került sor. Az egészségügyi dolgozók az intézmény által egy körlevél formájában tájékoztatva lettek a következményekről, ha valaki a térítési díjon felül ellenszolgáltatást fogad el. Két kivételt említ, az egyik, amikor egyszeri, a minimálbér 5 százalékos ajándék elfogadható, ha pedig valaki rendszeresen, hosszabb ideig gyógykezelés alatt áll, akkor minimum két havonta ajándék elfogadása szintén a minimálbér 5 százalékáig megengedett. Ennek ellenőrzése céljából a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot is lefolytathat.

A bíróság a titkos módon bekamerázott vizsgálóban készült felvételeket folyamatában megtekintette a bizonyítási eljárás során, amelyeken az úgynevezett hálapénz átadása látható. Ez a bűncselekmény csak szándékosan követhető el, a vádlott a pénzt orvosként kapta a betegétől.

Dr. Virágh Pál hangsúlyozta, hogy aki adta a pénzt, azok a személyek is büntetőeljárás hatálya alá lettek vonva, bár állításuk szerint nem tudtak arról, hogy cselekedetük büntetendő, emiatt azonban nem mentesülhetnek a következmények alól. Ők mind elismerték egyébként, hogy készpénzt adtak át az orvos részére. A bizonyítékok összessége alapján a bűncselekmények elkövetését a bíróság megállapítottnak látta. A törvény egyértelműen fogalmaz, a térítési díjon felüli pénznek az elfogadása tiltott dolog, amit az orvos üzletszerűen, önálló intézkedési jogosult személyként követett el, hisz végső soron ő dönt a gyógykezelésekről.

A büntetési kiszabása vonatkozásában a törvényszék a prevenciót hangsúlyozta. Komoly súllyal eset latba, hogy a vádlott megbecsült orvos, 30 éve dolgozik az egészségügyben, eddig kiváló életvezetéssel rendelkezett, ami nyomatékos enyhítő körülmény.

A döntés ellen mind az ügyészség, mind a vádlott és vezető védője fellebbezést jelentett be, így a büntetőügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Fotó: Shutterstock

You have no rights to post comments