artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Tájékoztatjuk, hogy a Debreceni Törvényszéken, valamint az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon az ítélkezési szünet 2023. július 15-től 2023. augusztus 20-ig tart. Az ítélkezési szünet tartama alatt főszabály szerint a bíróságok nem tartanak tárgyalásokat, majd csak augusztus 20-át követően.

Polgári ügyekben főszabály szerint a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időszaka. Amennyiben tehát a bíróság határozatában 15 napot ad egy nyilatkozat megtételére, és azt július 14-én vesszük át, azt egészen szeptember 4-ig tehetjük meg.

A polgári perrendtartás hatálya alá tartozó eljárásokban - bizonyos kivételektől eltekintve - az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidőbe nem számít bele az ítélkezési szünet időszaka. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő az ítélkezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is az ítélkezési szünet idejére esik, a határidő az ítélkezési szünetet követő első napon jár le.

Az ítélkezési szünet időszakát viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni - azaz a határidőkbe az ítélkezési szünet időszaka beleszámít – olyan ügyekben, amelyekben az eljárásjogi törvény kifejezetten így rendelkezik.

Ilyen például:

  • a megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,

  • a sajtó-helyreigazítási per,

  • a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,

  • a megelőző távoltartás, végrehajtási perek,

  • a cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

Arról, hogy az ítélkezési szünet adott esetben kihat-e, illetve milyen módon az eljárási határidőkre, az eljáró bíró, bírósági titkár minden esetben köteles tájékoztatni a feleket.

Büntető ügyekben nem érinti a határidők számítását a törvénykezési szünet. A büntetőügyek esetében a büntető bírók eljárnak:

  • az előállításos ügyekben és a gyorsított eljárásokban,

  • a büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodók ügyeiben,

  • idegenrendészeti- és menekült ügyekben.

Indítvány alapján a bíróság dönt a kényszerintézkedések alkalmazásáról, mint például a letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.

A kezelőirodák működése ügyfélfogadási időben változatlan, az ügyfelek beadványaikat – elektronikus úton is - benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek. A bíróság ügyfélsegítő szolgáltatása az ítélkezési szünet idején az egész megyét érintően a Debreceni Járásbíróságon elektronikus úton (email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) biztosított!

You have no rights to post comments