artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék 2023. január 11-én hirdetett határozatot annak a férfinak a büntetőügyében, aki rendőrnek adta ki magát és megbírságolt egy bolti eladót Debrecenben. Az álrendőrnek nem ez volt az első „akciója”, korábban Hajdúsámsonban „intézkedett”, most börtönbe vonul.

A másodfokú bíróság a Debreceni Járásbíróság ítéletét helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság a férfit zsarolás bűntettében és három rendbeli felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 3 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A döntés jogerőre emelkedett.

Az ügy másodrendű vádlottja vonatkozásában, aki a hamis rendőrigazolványokat készítette, az ítélet még 2022. július 5-én jogerőre emelkedett, mivel a vele szemben kiszabott 300.000 forintos pénzbüntetést mind az ügyészség, mind a vádlott tudomásul vette.  A döntés ellen az álrendőr és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.

A jogerős ítélet szerint a férfi 2022. január 12-én megjelent egy debreceni, nyomtatással is foglalkozó üzletben, ahol valótlanul azt állította, hogy ő rendőr és elhagyta az igazolványát. A vádlott megkérte az eladót, hogy készítsen egy másolatot, ehhez kikeresett az interneten egy képet, amelyen látható volt egy hivatalos rendőrségi igazolvány. A nő a minta alapján elkészítette az igazolványt, amire ráírta a vádlott által közölt nevet és a férfi fényképét is rászerkesztette. Az eladónő a férfi rábírására ezzel a módszerrel három hamis igazolványt készített. A férfi az egyik hamis okmányt egy rendőrség feliratú, fém jelvénnyel ellátott tokba helyezte és azzal 2022. január 18-án délelőtt Debrecenben megjelent egy dohányboltban. A vádlott egy vásárló távozása után az eladóhoz lépett, felmutatta az igazolványt és közölte, hogy ő rendőr, továbbá a helytelen maszkhasználat miatt feljelentheti őt. Miután a nő átadta a személyazonosító igazolványát, a vádlott úgy tett, mintha telefonon a központtal egyeztetné a nő adatait. Így akarta a férfi a hitelesség látszatát kelteni és eljátszotta, hogy kollégájával egyeztet a szabálysértés miatt. Az álrendőr ezután közölte a sértettel, hogy ha feljelentené, úgy 50-150.000 forint közötti pénzbírságot kaphat, azonban ez az összeg jóval alacsonyabb lehet akkor, ha azt a helyszínen rendezni tudja. A sértett a férfi által teremtett kényszerhelyzetben, tartva a jóval magasabb összegű bírságtól, félelmében eleget tett a felhívásnak és átadott 5.000 forintot a férfinek, aki ezután távozott az üzletből.

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül a járásbíróság döntését, amelynek eredményeként nem látott okot arra, hogy enyhébb büntetést alkalmazzon. A vádlott és védője fellebbezésüket arra alapozták, hogy a férfi megbánó magatartást tanúsított, beismerő vallomást tett és szerintük az ilyen jellegű bűncselekmények nem elszaporodottak.

Dr. Szurdi Béla a büntetőtanács elnöke az indokolásában elmondta, hogy a bíróság álláspontja az volt, hogy a beismerő vallomás kisebb nyomatékkal bírt figyelemmel arra, hogy a bűncselekményről videófelvétel készült. A megbánó magatartást az is árnyékolta, hogy korábban ugyanilyen bűncselekményt követett el, amely szintén bírósági szakban volt. A férfi ezen túlmenően büntetőeljárás és felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt. Az elszaporodottság köztudomású, hiszen a koronavírus-járvány időszaka alatt országosan is elszaporodtak a közbizalom elleni bűncselekmények, az igazolvány hamisítások.

A bíróság döntése jogerős.

You have no rights to post comments