artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék 2022. június 17-én azt a vádlottat, aki tégladarabokkal teli hátizsákkal támadt meg egy eladót Mezőpeterden.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A férfi leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott röviddel a bűncselekmény elkövetése előtt Németországból költözött haza Magyarországra. Szülei házában élt, állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, italozó életmódot folytatott. A férfi 2020. március 24-én délután határozta el, hogy pénzt és más vagyontárgyakat fog szerezni. Egy plüss gyermekhátizsákba tett három tégladarabbal kerékpározott el Mezőpeterdre, ahol egy dohányboltot nézett ki magának. Hasonlóképpen akart bűncselekményt elkövetni, mint korábban tette azt Németországban, ahol a cselekménye a sértett halálát okozta.

A férfi tudta, hogy a járványhelyzet miatt a dohányboltban csak egy vásárló tartózkodhat, így megvárta, amíg az üzletből kijött a vásárló, ezután ment be, és az eladótól cigarettát kért. A sértett megfordult, hogy a polcról levegye a dohányárut, amikor a férfi a tégladarabokkal teli hátizsákkal egyszer erőteljesen megütötte a nő fejét, aki ettől a földre esett. A férfi a földön fekvő sértetthez odalépve a téglákkal megpakolt hátizsákkal többször erősen megütötte a nő fejét. Az eladó nem vesztette el az eszméletét, folyamatosan próbált védekezni, ezért a férfi a hátizsákot hátrahagyva pénz és cigaretta nélkül kiszaladt az üzletből és a kerékpárral elmenekült.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte: a vádlott bántalmazása következtében a sértettnek a fején több helyen okozott nyolc napon belül gyógyuló sérülést, azonban figyelemmel az elkövetés eszközére, a bántalmazás intenzitására és a sérült testtájékra, reális esélye súlyosabb, életveszélyes sérülés, illetve halálos eredmény kialakulásának is. A bűncselekmény elkövetéséhez használt eszköz alkalmas volt emberi élet kioltására.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott bűntett előéletű, többszörös visszaeső, továbbá a cselekményét több büntetőeljárás hatálya alatt követte el. A törvényszék ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, amely kísérleti szakban maradt, valamint azt, hogy a vádlott az igazságügyi szakértői vélemény szerint kevert személyiségzavaros.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője fellebbeztek a döntés ellen. Jelenleg a férfi több ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Elfogásról készült rendőrségi videó:

You have no rights to post comments