artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Előkészítő ülésen hirdetett ítéletet a Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. június 13-án annak a két vádlottnak az ügyében, akik rokonaikat akarták illegálisan Svédországba és Németországba csempészni.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot, valamint mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára vonatkozóan, ha a két svéd állampolgár beismerő nyilatkozatot tesz és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A vádlottak a vádirattal egyezően elismerték a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról lemondtak, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat embercsempészés bűntettének kísérletében, míg társát embercsempészés előkészületének bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette és 2 évre kiutasította Magyarország területéről. A másodrendű vádlottat a járásbíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. 

Az ítélet szerint a vádlottak rokonai, négy felnőtt és három gyerek, Irakból Kataron keresztül Törökországba, onnan pedig a határátlépésre irányadó szabályok megsértésével, egy embercsempész szervezet segítségével engedély nélkül Görögországba utaztak. A csoport tagjai itt nem álltak meg, hanem tovább mentek Bulgárián keresztül Romániába azzal a céllal, hogy onnan az Európai Unió schengeni térségébe tartozó országokba jussanak. Az embercsempész szervezet a megállapodás szerint fizetség fejében Magyarország területére juttatta el az iraki állampolgárokat.

Az első-, és a másodrendű vádlott arra vállalkoztak, hogy a migránsokat Magyarországra érkezésüket követően két személygépkocsival tovább szállítják. Svédországból 2020. szeptember 9-én Romániába utaztak, majd másnap találkoztak a hét fős csoporttal. Az egyeztetést követően szeptember 11-én mindannyian a magyar határ közelébe utaztak, majd a vádlottak telefonon tartották a kapcsolatot rokonaikkal. A hét fős csoport a zöld határon keresztül illegálisan átjutott Magyarországra egy ismeretlen segítő közreműködésével, majd a hajdú-bihari Bojt melletti földúton találkoztak az egyik vádlottal. Az illegális migránsok már pakolták a csomagjaikat az autóba, amikor a rendőrök tetten érték őket. A másodrendű vádlott gépkocsijával a biharkeresztesi vasútállomás parkolójában várakozott, ahol a férfit a tettenéréssel egyidőben egy másik rendőri egység vonta intézkedés alá.

A döntés nem jogerős. A bíróság ítéletét a vádlottak és védőik tudomásul vették. Az ügyészség fellebbezést jelentett be, mivel a bíróság a lefoglalt és bűnjelként kezelt két gépkocsit nem kobozta el, hanem azokat a vádlottak részére rendelte kiadni. A járásbíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vádlottak nem egy embercsempész hálózat tagjai, nem egy jól megszervezett és kitervelt bűncselekmény elkövetői, hanem rokonaiknak akartak csupán segíteni, cselekményük kísérleti, valamint előkészületi szakban maradt, így aránytalan lenne elkobozni tőlük a két gépkocsit. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

You have no rights to post comments