artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Debreceni Járásbíróság 2022. február 25-én előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, aki ellen segítségnyújtás elmulasztása vétség elkövetése miatt emelt vádat az ügyészség.

Az előkészítő ülésen az ügyészség ismertette a vádiratot, továbbá ügy az bizonyítékait. Az ügyész beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben mértékes indítványt tett a büntetésre vonatkozóan.A Debreceni Járásbíróság 2022. február 25-én előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, aki ellen segítségnyújtás elmulasztása vétség elkövetése miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirati tényállás szerint a férfi 2019. november 14-én 4 óra 33 perc körül tehergépkocsival nedves, vizes aszfalton közlekedett Debrecen belterületén, a Burgundia utcán a Kossuth utca felől a Rákóczi utca irányába, a belső forgalmi sávban. Éjszakai fényviszonyok voltak, a közvilágítás működött. A vádlott megközelítőleg 60 km/h sebességgel haladt, az engedélyezett legnagyobb sebesség ezen a szakaszon 60 km/h. A kereszteződés forgalmát forgalomirányító fényjelző készülék irányítja, amely azonban a baleset idején sárgán villogott, a gyalogosforgalmat irányító fényjelző készülék pedig üzemen kívül volt.

Haladása során a Csapó és Rákóczi utca kereszteződéséhez érve a vádlott számára féktávolságon belül vált észlelhetővé a kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladás közben korábban eleső és emiatt fekvő helyzetéből kezeivel magát felnyomni szándékozó sértett, akit így a vádlott járművével fékezés nélküli balra kormányzás mellett elütött. A földön fekvő sértetten a tehergépkocsi jobb első kerekével hajtott keresztül.

A sértett sötét ruházatban, sötét sapkában és fejére húzott sötét kapucniban volt felöltözve a baleset pillanatában és bár a vádlott számára legkevesebb 33,1 méter távolságból – féktávolságon belül - emberszerű alakként felismerhető volt, az elütést követő járműdöccenés és haladási iránykorrigálást követően megállás nélkül úgy hagyta el a helyszínt, hogy meggyőződött volna arról, valaki megsérült-e vagy segítségnyújtásra szorul-e. A baleset következtében a 48 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. Az ügyészség szerint a sértett elszenvedett sérülései és a halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg, életének megmentésére a szakszerű orvosi segítségnyújtás mellett sem volt esély – fogalmaz a vád.

A 82 éves férfi a vádirattal egyezően nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, vallomást nem tett. A bíróság ezután kitűzte a következő tárgyalás időpontját, amely során tanúkat fognak kihallgatni. A büntetőper tárgyalása 2022. április 6-án folytatódik.

You have no rights to post comments