artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A vállalatot érintő folyamatokról beszélgettünk Győrfi Sándorral, illetve azt is megtudtuk, hogyan reagált a cég a recesszió hatásaira és miért nem voltak hajlandóak változtatni a szemléletükön. Az igazgató szerint, ha van olyan időszak, amikor az első helyre kell tenni a dolgozót, akkor az most van, mint ahogyan azt is biztosra veszi, ebből a kihívásokkal teli időszakból is megerősödve fognak kikerülni.

Tama Hungary 09Talán már közhelyszerű, de sajnos mégis érvényes az unalomig ismételgetett megállapítás: a 2023-as év hazánkban és Európában is eddig soha nem tapasztalt gazdasági problémákat, és ezzel együtt egy nagyon komoly recessziót hozott. A visszaesés mindenkit megtalált, hogyan érintette ez városunk legnagyobb vállalatát?

- Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a 2023-as év megközelítőleg sem hozza azt a forgatókönyvet, amit elképzeltünk, ugyanakkor a helyzet megértéséhez érdemes kettőt, sőt, inkább hármat hátra lépni, egészen 2020-ig, mert csak így kaphatunk teljes képet.

Az elmúlt három évünk döntően arról szólt, hogy a sajnos menetrendszerűen érkező, sok esetben nyilván ok-okozatként egymásra rakódó negatív gazdasági hatások kihívásaival megbirkózzunk, az új helyzetekhez alkalmazkodva helyes válaszokat adjunk.

2020-ban a koronavírus „ajtót rúgott” a világra, ami még ’21-ben is kitartott, annak minden következményével együtt, elindítva egy globális méretű inflációs hullámot. Szintén 2021-ben, és szintén a Covid következményeként kezdődött el Európában az energiaválság, ami nyilván fokozta az áremelkedéseket.

Ami ebben a történetben minket a kezdetektől fogva leginkább érintett, az a pánik; természetes emberi reakció, hogy veszélyhelyzet esetén beindul a tartalékok felhalmozása, a piaci szereplők esetében sincs ez másképpen. Gyakorlatilag a Covid kitörésétől kezdve, a 2020 és 2022 közötti időszakunk a pánikvásárlás kielégítéséről szólt. A vevőink a bizonytalan helyzetben - nem tudhatva, meddig lesz rá lehetőségük, mert mondjuk két nap múlva lezárhatják a határokat, vagy egy héttel később ugyanaz a termék már többször annyiba fog kerülni - minél előbb szerették volna feltölteni a raktáraikat, ezért annyi terméket igyekeztek vásárolni, amennyit csak lehetett.

Tama Hungary 16Tama Hungary 11

Családi nap 2023 

- Tehát kijelenthetjük, a vevőkör bizony túlvásárolta magát - ez sok jóval aligha kecsegtetett.

- Abszolút, és nyilván borítékolható volt, hogy ez a helyzet előbb-utóbb benyújtja majd a számlát, így is történt.

2022-ben kitört a háború, ami az eleve válságban lévő európai gazdaság számára egy újabb mélyütést jelentett. És ha ez nem lett volna elég, tavaly egész nyáron aszály tombolt, ami olyan gyenge mezőgazdasági évet eredményezett, amit Magyarországon és Európában is minél előbb igyekeznek elfelejteni. A szárazság miatt az előállított termények mennyisége hazánkban, de gyakorlatilag az egész kontinensen évtizedek óta nem látott mértékben csökkent, ami - tekintve, hogy mégiscsak különféle szántóföldi terményt (búzát, szénát, szalmát) csomagolnak a termékeinkbe - minket is érzékenyen érintett. És mivel az előző években a pánik miatt megvásárolt termékek még javában a gazdák raktáraiban pihentek, így még inkább érezhető volt a visszaesés.

2023-ban a fent említett indokok miatt a termékeink iránt csökkent a kereslet, ezért a termeléskapacitásunkat is ehhez kellett igazítani. Összegezve tehát, ha azt mondom, az idei esztendő nem az igazi, és nem fut úgy a szekér ahogyan szeretnénk, ez nyilván igaz, de ennek az okai döntően nem ebből az évből erednek, hanem az előző három év következményei.

Tama Hungary 14 Tama Hungary 15

Családi nap 2023

Érkezzünk meg a jelenbe. Többször párhuzamban említette a hazai és az európai helyzetet, ami érthető, hiszen ezeken a példákon keresztül is láthattuk, a TAMA Hungary éppúgy benne van a nemzetközi, mint a hazai piac vérkeringésében - nagyon nem mindegy tehát, mi folyik Európában. Jelenleg mi a legnagyobb kihívás, ami a határon túlról érkezik?

Nem mondok vele újat, nyilván nekünk is az elszabadult energiaárak jelentik a legnagyobb problémát. Ebben az évben az időjárás már kegyes volt, összességében hazánk és Európa is egy jó mezőgazdasági szezont tudhat maga mögött, így várhatóan az előző évek felhalmozásából megtelt raktárak is ki fognak ürülni. Ezeknek a problémáknak tehát már látjuk a végét, az energiahelyzetnek azonban korántsem, és ez több mint baj.

 A drágulás már 2021-től kezdve folyamatos volt, de az igazi kihívás tavaly nyáron érkezett, amikor az oroszok elzárták Európa előtt a gázt. Hogy egy egyszerű példát mondjak, ez mit is jelentett a hétköznapokban: 2022 júliusában egy megawatt energia ára egyik napról a másikra 400-500 euróra emelkedett, ami körülbelül 10-12-szerese volt az addigi normál árnak, ami a mi eladási árainkat is magával húzta. Ekkora mértékű hirtelen drágulás pedig soha nem marad következmények nélkül. Ahogyan említettük, szereplői vagyunk az európai gazdaságnak, hiszen egy multicég vagyunk, világpiacon versenyzünk. És abban a pillanatban, amikor a piac a hirtelen drágulásra reagálva a Kínából behozott olcsóbb termékek felé kezdett fordulni, mi versenyhátrányba kerültünk.

Tama Hungary 01Tama Hungary 05

Családi nap 2023 

És sajnos tudjuk jól, az energia drágulása kéz a kézben jár az inflációval, ami aztán nem válogat a termékek és a szektorok között, mindenkit magával ránt. Gondolom, a globális méretű drágulás enyhén szólva sem a legjobb szövetséges az elmúlt években félresiklott kereslet-kínálat helyreállításában.

- Olyannyira nem, hogy a vevők kizárólag annyi terméket vásárolnak, amennyire szükségük van, nemegyszer ad-hoc módon döntve, éppen melyik cég terméke az olcsóbb. A mi terepünk a mezőgazdaság, márpedig aki ebben érdekelt, az pontosan tudja, a szektor alapvetően hitelfinanszírozásból működik. Kereskedő cégek, közkeletűen szólva integrátorok a termelést megfinanszírozva hitelt adnak a gazdálkodók számára, akik a szezon végén visszafizetik azt. Csakhogy az infláció a hiteleket is olyan mértékben drágította meg, hogy a gazdálkodók már nem szívesen választják, helyette - ahogyan említettem - kisebbik rosszként a pillanatnyi árakat összehasonlítva döntenek a mi termékünk, vagy éppen egy kínai, esetleg egy államilag támogatott európai konkurens gyártó terméke mellett.

Mekkora mértékben esett vissza a cég termelése?

 - Az előző időszakokhoz képest jelenleg 30 százalékkal állítunk elő kevesebb árut.

Tama Hungary 07

Tájak-házak-ízek Fesztivál 2023

Merre lehet ebből a spirálból a kiút?

- Nyilvánvalóan stratégiát kell váltanunk. Ahhoz, hogy visszahozzuk a korábban megszokott eredményeket, javítani kell a versenyképességünket, gazdaságosabb termelést kell kialakítanunk. Mielőtt ezt bárki félreértelmezné, hangsúlyozom, a költséghatékonyabb termelés nem elsősorban a dolgozóink elküldését jelenti. Nyilván a termelési területen a létszámot hozzá kell igazítani a termelés volumenéhez, amit a természetes fluktuáció nagyrészt megold. A kiszolgáló területek esetében néhány fős korrekciót kellett végrehajtanunk, de ugyanakkor bizakodóak vagyunk, elvégre a TAMA Hungary a visszaesett termelés ellenére továbbra is piacvezető. Meggyőződésem, hogy a következő már egy jóval erősebb évünk lesz, és szépen lassan egyenesbe kerülünk.

Milyen konkrét innovatív lépések történtek, vagy vannak tervben a versenyképesség növelésére?

Egy 3,1 MW teljesítményű, 1,6 millió euró értékű beruházással napelemeket telepítettünk amelyik épületre csak lehetett, illetve egy földön működő napelemparkot hoztunk létre. Ezek összesen 14 százalékban fedik le a vállalat energiaszükségletét, ezzel egy jelentős lépést tettünk előre az energiahatékonyság terén. Mindezek mellett pedig természetesen minden olyan pályázaton igyekszünk részt venni, ami ezen a téren segítséget jelenthet.

Tama Hungary 17

Napelempark a Tama Hungary telephelyén

Ha már a kollégák szóba kerültek, a nemzetközi piacokról evezzünk hazai vizekre, egészen Berettyóújfaluig. A sokat emlegetett inflációt sajnos itt sem hagyhatjuk ki, az elmúlt egy évben hazánkban is csúcsokat döntögetve rengeteg ember megélhetését sodorta veszélybe. A TAMA-ra mindig is jellemző volt egyfajta humánus szemléletmód, különböző típusú kisebb-nagyobb plusz juttatásokkal igyekeznek folyamatosan javítani a dolgozók helyzetét. Amikor az infláció igazán a társadalomra, ergo, a cég munkatársaira szakadt, erre nyilván a cég vezetésének is reagálnia kellett. Ebben a kérdésben mi volt a stratégia?

 -  A mi cégünkön belül is pontosan lekövethető volt, hogy a hétről-hétre emelkedő árak hogyan kezdték el megnehezíteni az emberek hétköznapjait. Tartva magunkat az eddigi filozófiánkhoz, továbbra is a kollégákat helyeztük a fókuszba - ha volt, van olyan időszak, amikor ezt hatványozottan szükséges megtennünk, akkor ez pontosan ilyen. Éppen ezért döntöttünk havi nettó 30 ezer forint összegű támogatás mellett, mellyel hozzájárulhattunk a rezsiköltségekhez. A visszajelzések alapján rengeteg dolgozónknak nagy segítség volt ez a juttatás.

Tama Hungary 06Tama Hungary 01

TAMA Termelői Piac

Egy öttagú családnál például egy nagybevásárlást jelenthet a hónap végén, szóval valóban a mérleg nyelve lehet, példaértékű. És más területen érvényesült valamilyen fajta spórolás? Gondolok itt lefújt továbbképzésekre, elhalasztott csapatépítő tréningekre, és így tovább. Más cégeknél láttunk erre példát.

- Nálunk viszont nem, és ezen a jövőben sem tervezünk változtatni. Egyrészt, a kollégák képzését prioritásnak tartjuk, és - kicsit fordítva is működve, mint a közgondolkodás - a képzéseiket pontosan ebben a nehezebb helyzetben tartjuk előre menekülésnek, mintsem költségtehernek. Másrészt, az aktív, közösségi eseményeket sem tartottuk jó ötletnek eltörölni, mivel az élmény átadása mellett akár ezeken keresztül is támogatni tudjuk a munkatársakat. Gondolok itt például az idén már második alkalommal életre hívott TAMA termelői piacra, vagy a nyár elején megszervezett Berettyó-parti kerékpártúránkra, ami után ebéddel vendégeltük meg a résztvevőket. Nemrég tartottuk meg a már hagyománnyá vált Családi napunkat is, ahol ugyan az időjárás nem volt hozzánk éppen kegyes, de ettől függetlenül a hangulatra nem lehetett panasz; finom ételekkel, színes programokkal, sztárfellépővel vártuk a családokat a Debrecen mellett lévő Hanna Kincse birtokon. Hiszem azt, hogy ezeknek a gesztusoknak közösségformáló ereje van, és általuk a dolgozóink is érzik az elismerést. Nagy büszkeség számunkra, hogy a Családbarát Magyarország Központ pályázatán sikeresen szerepeltünk és elnyertük a jogot a Családbarát Munkahely tanúsító védjegy használatára.

Tama Hungary 18

Kerékpártúra a Berettyó-partra

Jól sejtem, hogy ezekből a cégen belüli közösségépítő eseményekből kinőve lépett szintet a város napján, a TAMA által megrendezett futóverseny? Dolgozó központú szemléletből lokálpatriotizmus?

- A társadalmi szerepvállalás, illetve a cég és a lakosság közötti kapcsolat építése mindig is fontos volt számunkra. Muraközi István polgármester úrral korábban már ötleteltünk egy olyan sportnap tető alá hozásán, ami hagyománnyá válhat a város, vagy akár a régió életében. Elfogultság nélkül mondom, első nekifutásra jó sült el a dolog: több mint 400 résztvevője volt az eseménynek, akiknek a nagy része iskolás korú, ami számomra külön öröm. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy az eseménybe a Bihar Termálliget is bekapcsolódott, ingyen belépőt biztosítva a versenyzőknek. Ha rajtunk múlik, lesz folytatása.

Tama Hungary 04Tama Hungary 23

I. TAMA Futóverseny

És akkor még nem is említettük azt a népszerű kezdeményezésüket, melynek eredményeképp felújítottak két buszmegállót a városban, követendő példát mutatva ezzel a helyi cégeknek, vállalkozóknak. Hol, milyen alkalomból találkozhatunk a közeljövőben a TAMA Hungary-vel?

- Legközelebb a Bihari Számadó Napokon tervezünk megjelenni. Ez egy különleges rendezvény, amin a város színe-java részt vesz, sőt, túlzás nélkül mondhatom, tulajdonképpen Bihar társadalmának komplett tükörképét szemlélhetjük meg. Ráadásul ebben az évben jubileumához érkezik az esemény, ami még inkább fokozza az érdeklődést. Mi már nagyon várjuk, remélve, hogy jelenlétünkkel mi is tudunk emelni a rendezvény színvonalán.

Tama Hungary 08

TAMA buszmegálló Berettyóújfaluban

Ebben a kihívásokkal teli, nagyon nehéz helyzetben honnan ered ez a pozitív, humánus szemlélet?

Valóban, az elmúlt években a Covidtól a pánikvásárláson át az energiaháborúig volt itt minden, kihívásokban a mai napig nincs hiány. De, csupa nagybetűvel, DE. Nekünk van egy filozófiánk, egy szemléletmódunk, amit nevezhetünk pozitívnak, humánusnak, tudatosnak, vagy sikeresnek, igazából nincs jelentősége. A válságos időszak sem lehet ok arra, hogy feladjuk az elveinket. Mindenben próbáljuk a jót, a lehetőséget meglátni, még ebben a jelenlegi időszakban is. A nehéz helyzetekből lehet megerősödve kikerülni, ha mindig minden tökéletes, abból általában nincs fejlődés. A mostani kedvezőtlen állapot egy kiváló lehetőség arra, hogy pozitív irányba átfordulva még magasabb szintre tudjuk emelni a tevékenységünket, ezért dolgozunk.

You have no rights to post comments