artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Több olvasónk érdeklődött szerkesztőségünknél, mi az oka annak, hogy még nem kezdődött el a 47-es számú főút Berettyószentmártonon áthaladó szakaszának felújítása, ezért megkerestük a városfejlesztési iroda vezetőjét, tájékoztassa olvasóinkat ez ügyben.

 - A napokban kaptuk meg a Magyar Közút tájékoztató levelét, miszerint hamarosan szerződéskötésre kerül a sor a 47. sz. Debrecen - Szeged II. rendű főút 38+150 - 39+760 km szelvények (Berettyószentmártoni átkelési szakasz) közötti szakasz burkolatfelújításával kapcsolatban.- kezdte tájékoztatóját Demény Zsolt, a városfejlesztési iroda főtanácsosa. - Hogy végre ez is megtörtént, nagyon sok lobbizás eredménye, röviden próbálom elmondani.

Annak idején, 2017-ben a Magyar Közút fejlesztési irodája meghívott minket tervegyeztetésre a Berettyóújfalu átkelési szakasz felújításával kapcsolatban. Már akkor jelezték, hogy csak a hídig van megbízásuk a terv, illetve a kivitelezés elkészítésére, a berettyószentmároni szakaszról nincs információjuk, hogy mikor fog felújításra kerülni.

Dr. Vitányi István képviselő úr sérelmezte, hogy félig készül el az út, hiszen Berettyószentmárton is a város része, és személyesen járt el az ügyben. Ennek hatására döntés született - igaz, hogy csak egy évvel később -, miszerint a szetmártoni szakaszt is felújítják. Minden jel arra mutatott, hogy ezzel nincs is semmi gond, hiszen még tavaly elkészült a Puskin utca felújítási terve és vártuk mikor tájékoztatnak bennünket a kivitelezés megkezdéséről.

Ez év májusában kezdtünk érdeklődni, hogy mi újság ezzel a munkával, amire azt a választ kaptuk, hogy egy kivitelezési csomagban van más útépítésekkel, és keresik rá a forrást. A nyár végén Muraközi István polgármester úr kérte, hogy írjunk a minisztériumba egy levelet, amit Vitányi képviselő úr saját kezűleg fog odaadni Dr. Mosóczi László államtitkár úrnak, ugyanis egy bizonyos keret felszabadult, és megpróbálja megszerezni ezt az átkelési szakasz felújításához. A Berettyóújfalu - Tépe kerékpárút alapkőletételekor már képviselő úr jelezte, emailben tájékoztatták, miszerint elindították a szentmártoni szakasz közbeszerzését és várhatóan október közepén lesz szerződéskötés a kivitelezővel. Itt járunk most.

szentmarton02

A Közút arról is tájékoztat, hogy várhatóan ez évben már nem kezdődik el a munka csak tavasszal, amelyre 90 nap fog rendelkezésre állni. Ez idő alatt a kiemelt szegélyek cseréje, az aszfaltburkolat marása, az út alatti csapadékcsatorna felett teljes útburkolatcsere, két buszöböl átépítése bazaltbetonból, illetve kétrétegű új korszerű aszfaltburkolat készül el.

Nekünk abból a szempontból is fontos ez a szakasz, mert TOP-os pályázaton a berettyszentmártoni szakaszon a kerékpárút felújítását is megnyertük egy kerékpárosos pihenőhellyel együtt, amit ez évben meg kellene valósítanunk, és a két beruházás műszaki tartalma szorosan összefügg. Ezzel kapcsolatban kértünk tájékoztatás a Közúttól, amire most kaptuk meg a választ. Így már mi is tudunk határidő módosítást kérni a Magyar Államkincstártól, ami reményeink szerint lehetőséget biztosít arra, hogy jövőre a főúttal egyszerre készüljön el a mi beruházásunk is.

A legnagyobb feladat egyébként még ezután jön, hiszen le kell ülni a leendő kivitelezővel és meg kell beszélni, hogyan valósítsuk meg ennek a két beruházásnak a kivitelezését úgy, hogy közben a szentmártoni vársorésznek is biztosítani tudjuk a közlekedését. Már elindultak az egyeztetések a Magyar Közúttal, de látom, hogy nem lesz könnyű feladat.

Ha ezek a fejlesztések megvalósulnak, szeretnénk a főút melletti járdát is felújítani, így berettyószentmártoni városrész is a mai kornak megfelelő főutcát tudhat majd a magáénak.

 

A  47. sz. Debrecen - Szeged II. rendű főút 38+150 - 39+760 km szelvények (Berettyószentmártoni átkelési szakasz) közötti szakasz burkolatfelújításának áttekintő térképe, kattintásra NAGYÍTHATÓ!

tervrajz47.01.

 

A  47. sz. Debrecen - Szeged II. rendű főút 38+150 - 39+760 km szelvények (Berettyószentmártoni átkelési szakasz) közötti szakasz burkolatfelújításának út-és vízépítési helyszínrajza, kattintásra NAGYÍTHATÓ! 

tervrajz47

 

Hozzászólások  
#1 Szabó István 2020-03-11 07:59
Kedves Dr. Vitányi, Muraközi, Demény Urak! Gratulálok a kiharcolt eredményhez!További lendületes eredményes munkát kívánok, mert a 47-es út déli, megyehatárig tartó szakasza is megérdemli a felújítást!Üdv.:Szabó István

You have no rights to post comments