artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A fotó illusztráció

Olvasónk jelezte, hogy napok óta több helyen sárfelhordás van a Bakonszeget Berettyóújfaluval összekötő úton, ami az eső hatására könnyen csúszóssá, balesetveszélyessé válhat. Megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályát, hogy megtudjuk, ki az illetékes, akinek jelezni lehet a problémát. A válasz az alábbiakban olvasható.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza, hogy a közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad. Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).

A jogszabály értelmében, minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét stb. között. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges mezőgazdasági munkát elvégezni. Ebben az esetben azonban a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetőjének el kell távolítania el a felragadt sarat. Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszűntetni.

Szankcionálni, büntetni csak hatóság tud és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. Amennyiben társaságunknak kell a sárfelhordást eltakarítani, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a 100.000 Ft-os összeget is elérheti a beavatkozás értéke.

A közlekedők így a rendőrséget, és az adott útszakaszt kezelő társaságot is - országos közút esetén bennünket, minden más út esetén a helyi önkormányzatot - értesíthetik. A közlekedők egyébként bejelentéseiket a nemrégiben megújul www.kozut.hu "E-Ügyfélszolgálat" menüpontján keresztül is megtehetik.

Megkeresését köszönjük, illetékes szervezeti egységeink felé továbbítottuk.

Üdvözlettel:

Magyar Közút Nonprofit Zrt

Kommunikációs osztály

You have no rights to post comments