artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, elindult az Országos Idősügyi Kommunikációs Program, melynek keretében néhány nappal ezelőtt már Berettyóújfaluban is használatba vehette számítógépét az első nyugdíjas. A program részleteiről kérdeztük Bónácz János alpolgálmestert.

 Mit tudhatunk az ellőzményekről?

Magyarországon 2013. szeptember 1. és 2014. május 31. között az idősek életminőségének javítása érdekében egy országos mintaprogram indult el, 32 hátrányos helyzetű településen, köztük Berettyóújfaluban is.. Akkor 12 fő időslátogatóval 144 fő 80 év feletti helyi lakosnak nyújtottunk segítséget. A mintaprogram során kérdőíves felmérés keretében 80 év feletti idős embereket kérdeztek meg arról, hogy „Milyen kiegészítő szolgáltatásra lenne szüksége a szociális alapszolgáltatás keretében nyújtott házi segítségnyújtás mellett, annak érdekében, hogy nyugdíjas éveit saját otthonában, biztonságban tudja tölteni?”. A kérdőív adatainak feldolgozása alapján három területen mutatkozott igény az alapszolgáltatások kiegészítésére: az egészségromlás megakadályozása, az otthoni biztonság megerősítése, valamint a magány enyhítése kapcsán.

Az országos mintaprogram eredményeinek és a nemzetközi jó gyakorlatnak a figyelembevételével indították útjára 2015. szeptember 1-én az Infokommunikációs Modellprogramot, amely az EGÉSZSÉG-BIZTONSÁG-MAGÁNYENYHÍTÉS pillérekre épül.

Mit nyújt Berettyóújfalu lakóinak ez a modellprogram?

Mint az már ismert, Berettyóújfalu is csatlakozott a programhoz ez év tavaszán. A program a 65 év feletti személyeknek biztosít lehetőséget otthoni számítógép vagy laptop használatra. Azonban első lépésként az volt a feladatunk, hogy időslátogató diszpécsereket toborozzunk, akik később segítenek az informatika világában eligazodni a programba bevont személyeknek.

A munka kezdetét is vette, így elkezdődhetett 10 időslátogató diszpécser kiválasztása a Bihari Szociális Szolgáltató Központ munkatársaival. A kiválasztást követően szerződéskötésre került sor, majd ezek a dolgozók különböző oktatásban részesültek. Gondolok itt az informatikai vagy akár a vagyonbiztonság-védelmi előadásra, mely a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve történt meg.

Ezt követően egy sokkal nagyobb feladat állt előttünk: meghatározni a célcsoport felső életkorhatárát, így esett a választásunk a 65–75 év közötti lakosokra. Ez Berettyóújfaluban jelenleg 1673 fő. Őket levélben tájékoztattuk arról, hogy hamarosan felkeresik otthonukban a kérdezőbiztosok.

A nyár folyamán megkaptuk a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. részéről a kérdőívet, amely 66 kérdésből ált.  2017. június 19. és július 31. között pedig megtörtént az „Állapot- és szükségletfelmérő kérdőív” lekérdezése.

Az így felkeresett idősek közül 886 fő vállalta a kérdőív kitöltését.

Miért csak ennyien válaszoltak?

Ennek több oka is lehetett, így mindazoktól, akik háromszori megkeresésre sem nyitottak ajtót, tartósan kórházban tartózkodtak, elköltöztek, idősotthonba kerültek, illetve a első adatszolgáltatás óta elhunytak, természetesen nem várhattunk válaszokat.

A válaszadás aránya 52%-os volt, 1673-ből 886 fő válaszolt, közülük 664 fő jelezte a programba való részvételi szándékát. Az elemzés alapján elmondható, hogy 30%-uk egyszemélyes háztartásban, 60%-uk pedig kétfős háztartásban él. Az állapotfelmérő kérdőív hozzájárult ahhoz, hogy Berettyóújfaluban képet alkothassunk az időskorúak aktivitásáról, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a város 65 éven felüli lakossága minél tovább önellátó, fizikailag és mentálisan is aktív maradjon.

Az együttműködést vállalók 70%-ának nincs számítógépe. A válaszadók 60%-ának nincs internet elérése az otthonában.

Hogy alakult ki a programban részt vevők köre?

A kiértékelést követően kezdetét vette a válaszadók közül a programba bevont 50 fő kiválasztása, melyet a program munkatársai az elméleti felkészülést követő személyes tapasztalat- és ismeretszerzés révén a lehető legobjektívebb módon igyekeztek elvégezni. Természetes, hogy a felmérések alapján kialakult arányok tekintetében az 50 nem egy nagy szám, és koránt sem jelenthet teljes lefedettséget. Az azonban biztos, hogy a kiválasztásnál igyekeztek minden fontos részlet figyelembe vételével kialakítani a sorrendet.

Meddig tart a program? Van-e lehetőség még bekerülni?

A program előreláthatólag 2018 februárjában zárul. Bár több helyen elhangzott, hogy további 6 hónappal meghosszabbítják, erről döntés még nem született. Bekerülni igen nehéz, sajnos csak akkor van rá mód, ha valaki menetközben visszalép, de akkor is csak azok közül lehet választani, akik a kérdőívek kitöltésénél együttműködőek voltak és vállalták a programban való részvételt.

Úgy gondolom, hogy az elmondottakból és a leírtakból is látszik, hogy egy szerteágazó, sok részletre kiterjedő munka elején vagyunk. Szeretnénk, ha ez – mint minden mintaprogram – egy általános ellátási formának jelentené az alapját. Köszönet illet minden munkatársat, aki ennek az előkészítésében és lefolytatásában szerepet vállalt. A program résztvevőinek pedig annyit kívánhatok, hogy haszonnal és felelősséggel használják az átadott eszközöket, és leljék benne örömüket is. Bízom benne, hogy idővel mind többen lehetnek majd.

You have no rights to post comments