artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Több megkeresést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a népligeti csónakázó tó és környéke jelenleg igen szomorú látványt mutat, a tóban nincs víz, környezete elhanyagolt és a szigetre vezető híd is rossz állapotban van. Megkerestük Demény Zsoltot, Berettyóújfalu Város Önkormányzata Városfejlesztési Irodájának műszaki referensét, hogy megtudjuk, mi erről az Önkormányzat álláspontja, várható-e a közeljövőben a terület rendbetétele, a szükséges felújítások elvégzése.

Hova tűnt a tóból a víz? Mikorra várható a feltöltése?

Tudni kell azt - kezdte válaszát a referens - hogy a tó csak akkor van víz alatt, amikor nagy mennyiségű eső esik, vagy feltöltik a gyógyvízkútról. A kút "pozitív", ami azt jelenti, hogy nem kell szivattyú ahhoz, hogy a vizet kitermeljék belőle, vagyis folyik magától. Amikor működik a gyógyfürdő a strandszezonban, akkor a medencékbe folyamatosan kell a gyógyvíz, így a tóban nincs vízutánpótlás és szép lassan kiapad. Rontja a helyzetet az is, hogy a tó zsilipje nagyon rossz állapotban van, így folyamatosan elengedi a vizet, de ennek a teljes felújítása, vagy inkább átépítése nagyon sokba kerül. Sokat gondolkodtunk már azon, hogy a gyógyvizű medencékből kiengedett víz hogyan tudna bejutni a tóba nyáron, hiszen ezzel is lehetne pótolni a tó vizét. Tudni kell, hogy jelenleg a fürdőbejáratnál található  zárt szakasznál kerül a Szillérbe a medencékből leengedett elhasználódott víz, ami jóval előrébb és mélyebben torkollik a Szillérbe, mint a tó fenékszintje, ez pedig nagyon megnehezíti a tóba való bevezetését. Mindenképpen foglalkozunk ezzel a problémával a megnyert pályázat keretén belül, bízok benne, hogy a fejlesztéssel ez is meg fog oldódni. Mikor várható a tó feltöltése? A jelenlegi állapot alapján ősszel, a strandszezon után.

Néhány olvasónk szerint életveszélyes a kishíd...

A híd pallózatát, illetve a padokat is rendszeresen felújítjuk - hangsúlyozta Demény Zsolt - de a vandálok  folyamatosan megrongálják, többször találkozhatunk azzal, hogy csak egyszerűen bedobálják a vízbe a felszedett pallókat. A híd pallóit folyamatosan pótoljuk, két hete volt utoljára helyreállítva a híd, vagyis nincs balesetveszélyes állapotban, de még egyszer szeretném megjegyezni, hogy ez csak addig tart, amíg meg nem rongálják. Ennél többet nincs értelme rákölteni, mert tavasszal úgyis átépítjük.

cs 1cs 1 (2)

Mi várható a jövőben, milyen tervei, elképzelései vannak az Önkormányzatnak a terület rendbetételére és annak hangulatának visszaállítására?

A város 700 millió forintos támogatást nyert ez év májusában a "Zöld város kialakítása Berettyóújfaluban" című TOP-2.1.2-15-B1-2016-00016 kódszámú pályázat keretén belül, amely a jelenlegi TOP-os pályázataink közül a legnagyobb költségvetésű. Ebben a pályázatban a városban található, főleg a város központjában elhelyezkedő parkok átépítése, bővítése, a Népliget fejlesztése fog megvalósulni, valamint a Járási Hivatal - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Bessenyei lakótelep által határolt területen található utak és parkolók kerülnek átépítésre.

A Népliget kérdésére visszatérve, a legnagyobb fejlesztést ezen a területen pont a Csónakázó tó kapja, ahol a tó körül egy öntött gumis futópálya kerül kialakításra. A futópálya mellett helyezkednek majd el az egyéb kiszolgáló létesítmények, mint a fittness park, tanösvény, pihenőhelyek, sakkasztal, ivókút, biciklitároló, stb. A szigeten átépítésre kerül a híd, új napozóágyakat helyezünk el, új padok is kerülnek a régiek helyére, illetve a stéget is átépítjük. Új zsilip is kerül a régi helyére, így tovább marad a víz a tóban a nyári vízutánpótlás nélküli időszakban.

cs 1 (3)20141010 (20)

Az egész területet térfigyelő kamerák fogják figyelni, talán így meg tudjuk védeni a leendő fejlesztést a vandáloktól. A liget erdős részében szintén pihenőhelyek lesznek kialakítva.

A végleges kiviteli terv őszre készül el, ami után a közbeszerzés lefolytatását követően elkezdődhetnek a helyszíneken a munkák. A Támogatási Szerződés alapján a pályázatban szereplő zöldterületeknek el kell készülniük 2018. október 31.-ig, így gőzerővel dolgozunk a fejlesztés mielőbbi megvalósítása érdekében. – számolt be lapunknak a várható beruházásokról Demény Zsolt.

Az alábbiakban látható az elkészült munkaközi példány, ami még némileg változhat, de a fő koncepció marad.

Portálunk úgy tudja, civil kezdeményezés indult városunkban a Népliget rendbetételére, amely azért is dícséretleméltó és követendő példa, mert ezzel hozzásegíti a lakókat ahhoz, hogy magukénak érezzék a közvetlen környezetüket, és felelősséggel használják, gondozzák azt.

T10 16P ZV LIGET 160511 K02 LIGET ZV TERV M500 A2

You have no rights to post comments