artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nemrég egyik kedves olvasónk megkereste szerkesztőségünket azzal a kéréssel, hogy segítsünk választ találni az általa megfogalmazott kérdésekre, melyek a Nadányi Zoltán Művelődési Központ és környékének közlekedési problémáit tartalmazzák. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Demény Zsoltot, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának munkatársát, a város közútkezelőjét. Az olvasói levelet illetve az erre kapott választ az alábbiakban tesszük közzé.

 

"Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretném, ha segítenének választ kapni közlekedéssel kapcsolatos kérdéseimre. Az a közlekedési csomópont, ami kérdéseket vet fel bennem, lakóhelyemhez közel található, így mondhatni nap mint nap problémákat okoz. A probléma a Művelődési ház előtt lévő körforgalom és annak környéke.

Az első kérdésem a kerékpárúthoz kapcsolódik. A kerékpárút a József Attila utcán fut végig és folytatódik a Népliget utca felé. (A Művelődési ház mellett lefelé a lejtőn) A kérdésem az lenne, hogy a Művelődési ház előtti járda egy része is kerékpárút? Ha nem, akkor rakjanak ki tiltó táblát a megfelelő helyekre. Ha igen, akkor meg az lenne a kérésem, hogy gondolják át ezt egy kicsit jobban, mert véleményem szerint nagyon balesetveszélyes.

A Művelődési ház sarkánál a beláthatatlanság miatt többször az utolsó pillanatban sikerült elkerülni gyalogosként az ütközést a kerékpárossal. Mindkét irányból beláthatatlan és balesetveszélyes ez a sarok.

 

 

 

 

 

 

 

 



A másik kérdésem az lenne, hogy a Tardy út irányából érkezve, lehet-e balra kanyarodni a Népliget utcára? Az úton lévő felfestés, előjelző nyíl azt jelzi, hogy a forgalmi sávból a következő útkereszteződésnél melyik irányba szabad továbbhaladni.

E szerint a nyíl szerint nem lehet balra kanyarodni. Behajt a körforgalomba és ott egy majdnem teljes kört megtéve kanyarodhat jobbra a Népliget utca irányába. Nagyon sokan mégis lekanyarodnak, ami szintén újabb problémákat vet fel."

 

„Tisztelt Szerkesztőség!

A hozzánk érkezett olvasói kérdésekre, amelyekben a Nadányi Zoltán Művelődési Központ környékének közlekedési problémái vannak megfogalmazva, a következő választ tudom adni:

Annak idején, amikor a kis körforgalmat építettük, akkor még nem volt kiépített kerékpárút a csomópontban, de tudtuk, hogy hamarosan támogatást fogunk a kapni a József Attila - Népliget utca kerékpárút megépítésre. Így a Bajcsy-Zsilinszky utca felől, illetve az épület előtti részen megépítettünk a csomópont kialakításával egy időben egy rövid kerékpárút szakaszt, aminek akkor még nem volt bemeneti, illetve kimeneti szakasza, tehát egy darabig csak gyalogosok közlekedhettek rajta.

Amikor megépült az említett utcákon a kerékpárút, akkor már jogosan kerékpárosok is közlekedtek ott, mert ez egy egyesített, vagyis elválasztás nélküli közös gyalog és kerékpárút.

Valóban nehezen lehet belátni a Népliget utca felé vezető útszakaszt, ezért ilyenkor a KRESZ azt írja elő, hogy lassítani kell és kellő körültekintéssel kell megközelíteni a be nem látható útszakaszt. Tudom, hogy ez sovány vigasz annak, aki már itt összeütközött mással, de szerintem még mindig biztonságosabb, mintha az úttesten kellene kerékpározni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most folyik a művelődési ház felújítása is, ami tovább rontja a közlekedés biztonságát, de várhatóan szeptember végén ezek a munkálatok is befejeződnek és nem csak biztonságosabban tudunk ott kerékpározni, hanem megújult szép környezetben is.

Megítélésem szerint egyébként a 2.75 m széles gyalog és kerékpárút elég széles ahhoz, hogy kellő odafigyeléssel elkerüljük a balesetet. Én eddig még nem hallottam, hogy ott történt volna sérülés, de nem is szeretném. El tudok képzelni egy olyan megoldást, hogy a szemközti oszlopra egy tükröt szerelünk fel, így a kanyar is belátható lesz.

A másik kérdésre a válasz pedig az, hogy ez a kerékpárút azért is készült el a művelődési ház oldalában, mert így lehetőség nyílt arra még 2012-ben, hogy pályázatot nyújtsunk be a Népliget utca kétirányú közlekedésének támogatására. Ennek további fontos hozadéka volt, hogy mind a kétirányú kihajtása és mind a kétirányú behajtása is biztosítva lett az utcának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annyit hibáztunk, hogy a burkolati jeleket nem szedtük fel, vagyis a kötelező haladási irányt jelző tartós burkolati jelekből két nyilat fel kell marni, ugyanis ha a körforgalom felé nem tudnának a gépkocsik kihajtani, akkor csak fél megoldás lett volna ez a komoly fejlesztés.

Már megrendeltük a burkolati jelek felújítását a városban, aminek része ennek a két zavaró nyílnak a felmarása is, ez várhatóan szeptember hónapban meg is fog történni. Remélem, hogy utána márt egyértelmű lesz a forgalmi rend a környéken.

Zárószóként annyit szeretnék csak mondani, hogy nagyon szívesen vesszük, ha valaki jelzi a közlekedéssel, forgalmi renddel kapcsolatban, amennyiben valamilyen problémát lát, vagy hiányzik valamilyen tábla, mert ezzel az én, illetve a város munkáját is megkönnyítik.

Tisztelettel:

Demény Zsolt
városi közútkezelő”

You have no rights to post comments