precizbanner

gafem02

2019tavaszbanner

millenniumkicsi2

gazdatavasz

aurabannermedium2

trendybanner19

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. augusztus 21. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Vegyes gyümölcsleves

Milánói sertésborda

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zöldborsóleves

Rizses hús

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonatavasz2019  

ablakállásmuszakiboltallas

 

Megkérdeztük rovatunk újabb részében a Berettyó-parton kezdődő fakitermelési munkálatok felől érdeklődtünk. Kérdéseinkre Fekete György, a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója válaszolt.

 

 

 

 

Érthető a lakosság részéről felmerülő intenzív érdeklődés, hiszen a Berettyó-part kedvelt kirándulóhelye sokaknak a városban, és akkor a sport, a futás szerelmeseiről még nem is beszéltünk. Többen kérdezték tőlünk, mi lesz „A NAGY FA” sorsa, amely számtalan  szalonnasütést megélt a 82 év alatt.

Természetesen figyelembe vesszük a lakosság igényeit, kéréseit. Az említett "NAGY FA" egyébként a Vízmű tulajdonában van, amely nem érintett a munkálataink során. Ilyen esetben lehetőség van úgynevezett hagyásfák megtartására. Az önkormányzattal folytatott megbeszélés, illetve a terepi bejárás alkalmával abban maradtunk, hogy egy 0.8 hektáros nyáras letermelésére csak később, várhatóan két év múlva kerül sor. Tehát a területen kisebb facsoportok maradni fognak.
 

Mikor lesz ismét erdő a területen?

A felújítást még ebben az évben elkezdjük, őshonos kocsányos tölgy, magyar kőris és fehér nyár csemetékkel, amelyek  néhány éven belül zárt koronájú erdőt eredményeznek..

Egyeztettek-e a szomszédos ingatlanok tulajdonosaival?

Igen, a Vízmű illetékeseivel már megtörtént az egyeztetés, ők a segítségünkre lesznek a kivágott fa ideiglenes tárolásában is. A területre még ebben az évben őshonos kocsányos tölgy, magyar kőris és fehér nyár csemetéket ültetünk, amelyek néhány éven belül zárt koronájú erdőt eredményeznek.
 
Tudjuk, hogy a terület nem védett és nem tartozik a Natura 2000 hálózatába sem. Ettől függetlenül van-e tudomásuk olyan állatfajról, amelyet veszélyeztetne a fakivágás?
 
Előzetesen gondosan felmértük a környéket: tudomásunk szerint védett állatfaj nincs ezen az élőhelyen. A kivágásra szánt erdő szomszédságában egy 82 éves tölgyes is van, így a közelben új otthonra találhatnak az állatok. 
 
Mikor kezdik a fakitermelést?
 
A munkát előreláthatólag a jövő hét elején tudjuk elkezdeni.
 
A munkálatok ideje alatt a Debreceni Erdészet tűzifavásárlási lehetőséget biztosít a lakosság részére a helyszínen, 12.500 forint+áfa köbméterenkénti áron. Ezzel kapcsolatosan a fakitermelést irányító Nagy Zoltán kerületvezető erdész ad bővebb felvilágosítást (telefon: 06-30-415-1788).
 
Honlapunk a későbbiekben is részletesen beszámol a fakitermeléssel kapcsolatos tudnivalókról.
 
Szóljon hozzá!