precizbanner

ilonabanner2018  

ablakállás

 

Kérjük, fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

Az elmúlt napokban Hajdú-Bihar megye közútjain történt személyi sérüléssel járó közúti balesetek összefüggésbe hozhatók azzal, hogy télen megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell. A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel.

Az őszi és a téli hónapokban egyre korábban sötétedik, emellett gyakran kedvezőtlenek a látási viszonyok, ezért különösen fontos a kerékpárok megfelelő kivilágítása. Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral (első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma), fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedni.

Fontos, hogy alacsony hőmérsékletnél a kerékpárok gumiabroncsai veszítenek tapadási képességükből, így alacsonyabb sebességre és fokozott óvatosságra van szükség a biztonságos közlekedés érdekében. Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az úttesten láthatósági mellény viselése kötelező, de lakott területen belül is sokkal hamarabb észrevehető egy mellényt viselő kerékpáros. A sötét ruhák helyett tanácsos feltűnő színeket viselni, ugyanakkor a láthatóságot segítő kiegészítők használata is javasolt. 

Fontos, hogy minden esetben a látási- és útviszonyoknak megfelelően, kellő óvatossággal közlekedjenek!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők és a gyalogosok figyelmét, hogy a balesetek elkerüléséért maguk a közlekedők tehetnek a legtöbbet. Fontos, hogy szabálykövetően, türelmesen és toleránsan közlekedjenek! Előzzük meg a tragédiákat,

...hogy mindenki hazaérjen!

Szóljon hozzá!