artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hogy mi szerepel egy tűzoltó álmában? Valószínűleg tűz, füst, szirénahang. Csatári Gergő tű. főtörzsőrmester álmában leggyakrabban színes kötelek, különböző méretű karabinerek és csomók jelennek meg. Gergő az alpintechnikával fekszik és ébred.

A fiatal tűzoltó pályafutása bajtársaihoz hasonlóan indult, nagybátyja is a berettyóújfalui hivatásos tűzoltóknál szolgált, így nem volt idegen számára ez a szakma. 2008-ban szerelt fel, de elsőként csak egy munkának érezte a tűzoltói feladatokat. Azután sorban jöttek a műszaki mentések és a tűzoltások, Gergő pedig egyre több hálás tekintetet látott a kárhelyszíneken.

Ezután értette meg hivatása értelmét, szeretett bele munkájába, amit így már nem feladatnak tekintett. Egyre több mindent akart megtapasztalni, fejleszteni tudását, így mihelyt lehetőséget kapott rá, az ipari alpin szakma alapjait is elsajátította. Úgy gondolta, ez a tudás még jobb tűzoltóvá teszi majd őt. Mivel a káreseteken ritkán kell az alpint használni, főleg az Alföldön, Gergő másodállásban - a mezőváros sajátosságait kihasználva - gabonaszárítók építésében, felújításában vett részt, valamint az építőiparban is sokat „alpinozhatott”. A mentőszervezet munkája érdekelte, de ahhoz, hogy a Hunorhoz csatlakozzon, nem telt még el az előírt öt év hivatásos szolgálat. Viszont a gyakorlatok és a további tanulás módját megtalálva, a Huszár önkéntes mentőszervezethez lépett be. Két évre rá jöhetett a Hunor is, akiknél az alpintechnikai részre specializálódott.

alpinista02

Pár éve egy civil szervezethez is csatlakozott, a Magor Egyesülethez, amely a mentőszervezetek további támogatásért alakult. A főtörzsőrmester szabadidejében is ott segít, ahol tud, a nyári viharkárok felszámolásában Hajdú-Biharon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is helyt állt. Az alpintechnikai tudása az itteni beavatkozásokat is nagyban segítette, ugyanis a gépjárműfecskendőkön olyan kötelek vannak rendszeresítve, amelyeket az alpin gyakorlatokon is használ, így egy-egy műszaki mentést hatékonyabban tud bajtársaival elvégezni.

Csatári Gergő tű. főtörzsőrmestert „a kötelei és a karabinerei” egészen Ázsiáig repítik majd. November végén ugyanis társaival Magyarországot, azon belül is a magyar tűzoltókat képviseli a GrimpDay Asia világversenyen. Lassan egy éve készülnek a megmérettetésre, gyakorlatoznak barlangban, völgyhídon, tartályoknál, stadionok tetején, minden olyan helyre eljutottak már, ahol a versenyhez szükséges tudást fejleszteni tudják. Pályafutása során az elmúlt időszak hozta el a legnagyobb szakmai fejlődést, ezért Gergő már most győztesnek érzi magát. Megtiszteltetésként éli meg, hogy a legjobbak között állhat majd a magyar zászló mellett a nemzetközi versenyen.


Írta: Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy
Fotó: Csatári Gergő tű. főtörzsőrmester archívum

alpinista01

 

You have no rights to post comments