artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ha nyár, akkor aratás: a betakarítási munkálatok idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló. Ezek a tüzek némi elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetőek. Az idén már 18 mezőgazdasági munkagép gyulladt ki, 41 gabonatábla vagy bála tüzéhez riasztották a tűzoltókat és 53 hektárnyi mezőgazdasági terület égett le.


Csütörtökön három hektáron égett a lábon álló gabona a Vas megyei Boba és Egyházashetye között. Négy hektáron tarló, valamint körbálák égtek Komárom-Esztergom megyében, Ászár külterületén, a lángokat öt település hivatásos és önkéntes tűzoltói fékezték meg. Az M1-es autópálya közelében, Mosonszentmiklós és Öttevény között mintegy ezer négyzetméteren égett a renden lévő szalma, tarló, és három nagy méretű kockabála is füstölt, izzott, a tűz erdősávot is veszélyeztetett. Lórév határában munka közben gyulladt ki egy bálázógép. A lángokat észlelve a gép kezelője azonnal lekapcsolta az égő bálázót a vontatóról, majd elkezdte az oltást, amelyet a tűzoltók fejeztek be. Hasonló történt Kecskemét külterületén is, ott is egy bálázógép kapott lángra, ott a hivatásos tűzoltók oltottak. Bácsborsód határában pedig egy szemestakarmányt szállító traktor motortere égett, ott is a jármű vezetője fékezte meg a lángokat, a tűzoltók átvizsgálták a tűzzel érintett részt, áramtalanították a traktort.

A mezőgazdaságban használt erő- és munkagépek főleg az aratási, bálázási időszak vége felé közeledve gyulladnak ki. A szezon elején általában átvizsgálják a gépeket, elvégzik a karbantartásokat, azonban két-három heti használat után már ismét megszaporodnak a tüzek. A kalászosok aratása után ősszel a napraforgót és a kukoricát kezdik betakarítani, illetve működtetik a terményszárítókat is. Az elmúlt esztendő betakarítási szezonjában 203 mezőgazdasági tűz (tarló, gabonatábla, kazal tüze) keletkezett, összesen csaknem 350 hektárnyi területet érintve, valamint tavaly 39 kombájn, 17 bálázógép, 8 traktor és 2 pótkocsi gyulladt ki.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási munkálatokban való részvételéről. Ennek értelmében az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, jól hozzáférhető helyen, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. Mindezek mellett a munkavégzés előtt meg kell győződni arról, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek, de fontos, hogy a gépkezelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. A munka közbeni szünet idejére az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, kazaltól kellően biztonságos távolságra kell leállítani. Rendszeresen visszatérő probléma, hogy eldobott cigarettacsikk okoz szabadtéri tüzet, ezért tilos a gabonatáblán járművek és munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani.

A szabályokról bővebben a katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken olvasható összeállítás:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tuzmegelozes/Aratasi_tuzek_megelozese.pdf

You have no rights to post comments