artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gyerekeket szállító busz, egy rabszállító autó és két személygépkocsi ütközött össze május 9-én délelőtt az M4-es autópálya kétszáztizenkettedik kilométerszelvényénél. A közúti baleset szerencsére csak egy gyakorlat keretében következett be, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen szervezett a társszervek közreműködésével.


A gyakorlat forgatókönyve szerint egy személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött, a mögötte haladó, iskolásokat szállító busz pedig nem tudott megállni és belerohant a személyautóba. A nagy forgalom miatt a busz mögött közlekedő rabszállító is a ráfutásos baleset szenvedő alanya lett, és a rabszállítóba is belehajtott fékezés nélkül egy személygépkocsi, amely ezután ki is gyulladt. A több járművet érintő balesetben összesen csaknem harminc ember megsérült. Két ember kirepült az autóból, többen a járművük roncsai közé szorultak.

tomegbaleset01



A helyszínre a berettyóújfalui, a debreceni, a hajdúszoboszlói és a püspökladányi hivatásos tűzoltókat riasztották, munkájukat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A terület terepviszonyai miatt alpintechnikára is szükség volt a mentés során, ezért a helyszínre hívták a Hajdú-Speciális Kutató-Mentő Egyesület tagjait is. A komplex gyakorlat lebonyolításában a katasztrófavédelem mellett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Közút szakemberei is szerepet vállaltak. A társszervek képviselőin kívül huszonöt tűzoltó dolgozott a műszaki mentésen. Rögzítették és feszültségmentesítették a járműveket, valamint feszítővágó berendezések és különböző kéziszerszámok segítségével kimentették a sérülteket a roncsokból. Komoly feladat hárult a mentőszolgálatra is, hiszen a sérülteket sérülésük súlyossága szerint osztályozniuk kellett, ráadásul az egyik súlyos sérült a rabszállítóban utazó fogvatartott volt, őt fokozott őrzés mellett kellett ellátni. A területet lezárták, a forgalmat a rendőrség elterelte. A gyors alkoholszondás vizsgálat az egyik sofőr ittasságát a helyszínen megállapította.

Fontos szerep jutott a beavatkozásba bevont mentőszervezetre is, hiszen alpintechnikai beavatkozásra volt szükség, ilyen módon emelték ki a mélybe zuhant embereket. A gyakorlatot Sándor László tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának helyettes vezetője, Pintér Tamás tű. ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igaztóság igazgatóhelyettese, valamint a gyakorlatban résztvevő társszervek vezetői is figyelemmel kísérték.

A sérülteket a derecskei I. Rákóczi György Középiskola diákjai és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium tanulói játszották el közösségi szolgálatuk keretében. A fiatalok a beavatkozók minden mozdulatát feszülten figyelték, hiszen a derecskei diákok közül sokan rendvédelmi pályára készülnek.


tomegbaleset02

You have no rights to post comments