artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hajdú-Bihar megyében, azon belül Debrecenben is vannak olyan tűzesetek, amelyek valamiért emlékezetesek maradtak az itt élők számára. A sokat emlegetett esetek közül az egyik egy debreceni étteremé, amely többször kigyulladt, majd, mint a főnix madár újra és újra „feltámadt”, megnyitva kapuit a vendégek előtt. Lángolt Debrecenben raktár épület, amely a benne tárolt anyagok miatt az egész városban jól látható füsttel égett. Volt már tűz húsfeldolgozó üzemben, de okozott riadalmat egy áruházban keletkezett elektromos tűz is. Idén tíz év volt a város egyik, ha nem a legnagyobb tüze, amely egy középmagas lakóházban, a Fényes udvarban ütött ki.

Az eset egy viszonylag könnyen kezelhető konyhai tűznek indult, végül azonban a társasház szellőzőrendszerén keresztül terjedő lángok negyvennégy lakást semmisített meg.

És hogy mi történt? 2007 tavaszán egy idős nő főzés közben lepihent és elaludt. Az étel leégett és a tűzhely közelében lévő szellőzőrendszeren át a tűz egészen a tízedik emeletig terjedt. A lángok gyors haladását a konyhai szagelszívóban lerakodódott száraz zsírok és olajok segítették.

A tűzoltására és a bajbajutott lakók kimentésére a megye több pontjáról érkeztek tűzoltók, és más megyéből is riasztottak a helyszínre különleges szereket. Az épületből huszonöt embert a lépcsőházon keresztül mentettek ki, míg öt embernek csak gépezetes tolólétrán keresztül volt esélye kijutni a sűrű füsttel telítődött folyosóról.

A tűz oltását és az életmentést a Fényes udvari épület folyosóinak és érintett lakásainak rácsos lezárása, valamit a lakók körében kialakult pánik hangulat akadályozta. A házban élő emberek az elkordonozott terület mellett nézték, ahogy ablakaikból a sötét fekete füst a szabadba ömlik.

fényes udvar 3fényes udvar

A negyvennégy lakás mindössze negyedére kötöttek biztosítást, így a lakók-köztük sok idős nyugdíjas- életük munkáját látták odaveszni a tűzben.

Az eset közben tizennégyen sérült meg, közülük nyolc embert a mentők a helyszínen elláttak, hat embert pedig enyhébb vagy súlyosabb füstmérgezéssel kórházba szállítottak.

A tűzoltók munkáját a város vezetői és a társszervek is segítették, a rendőrség például kisbusszal szállította a helyszínre a szabadnapos tűzoltókat. A károsultakat a város vezetői gyors segéllyel és ideiglenes szállással segítették. A tragédiából felocsúdott Debrecen több segélykoncertet szervezett a tavasz végével.

A felújításokat rövid időn belül elvégezték. A tűzesetről készült rengeteg fotó és tanulmány a tűzoltók és a társasházak tervezőinek munkáját segítik, az ott történtek a különböző oktatások során a mai napig előkerülnek. A lakók egy része azóta elköltözött a Fényes udvarból, többségüket azonban a mai napig kísértik a történtek.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Katasztrófavédelem Magazin

You have no rights to post comments